Арестът на Керимов в Ница е предупреждение за руския елит

Публикувано: 10:49 | 23 ноември 2017
Автор: в. ”Ведомости”*
Сн.: БТА
Сулейман Керимов е бил обект на разследване от френските власти още от пролетта
Реакцията на Москва на действията на френските власти показва каква е разликата в подхода на различните държави към богатството на елита и спазването на закона. stat
Това, на което в Русия се гледа през пръсти, в чужбина може да доведе до процес и затвор.

Керимов - 21-ви в рейтинга на най-богатите бизнесмени в Русия според "Форбс" (състоянието му се оценява на 6,3 млрд. долара) и сенатор от Дагестан - бе задържан на летището в Ница и ще бъде разследван за укриване на данъци при придобиването чрез подставени фирми и по занижени цени на вили на Ривиерата.

Руските власти веднага се застъпиха за сенатора, като нарекоха задържането му "лов на руски политици".

В момента на задържането си Керимов всъщност не е имал дипломатически имунитет, защото сенаторите могат да използват дипломатическите си паспорти само по време на официални посещения.

Разследването на Керимов и негови доверени лица е започнало във Франция още през пролетта, казва заместник-директорът на "Трансперанси интърнешънъл - Русия" Иля Шуманов.

Френските данъчни закони са много строги: наказателно дело се образува, ако неплатените данъци са над 5 процента от дължимите суми, укриването на данъци се наказва с глоби и затвор.

Конфликтът между Запада и Русия може и да е изиграл някаква роля, но не и решаваща, по скоро става дума за проверка на изтекли данни от офшорни регистратори, смята генералният директор на Руския съвет по международните въпроси Андрей Кортунов.

Задържането на Керимов е тревожен сигнал не само за него, но и за целия руски елит, свикнал да не се опасява от съдебно преследване.

Имунитетът от неприятни въпроси и наказателно разследване действа само у дома, в Русия, а управляващата класа все пак предпочита да си купува имоти в чужбина.

В Русия е възможно да се симулира, че се спазва антикорупционното законодателство, но е много по-трудно да се принудят властите в Европа и САЩ да правят същото.

В Русия може би някои са нервни от намерението на американските власти да подготвят до февруари 2018 г. списък на близки до Кремъл руски бизнесмени, на които може да бъдат наложени санкции.

Тогава някои представители на управляващия елит може да бъдат принудени да станат патриоти по неволя.

* Превод: БТА
25 13


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 449
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.