Най-после: Путин каза истината за Сталин

Публикувано: 10:27 | 1 ноември 2017
Автор: Миодраг Сорич, DW*
Сн.: БТА
Путин по време на церемонията по откриването на мемориала в памет на жертвите на сталинските репресии
Путин наистина се разграничи от Сталин. И беше крайно време да го стори, защото не може да има никакво оправдание за зверствата на сталинизма. stat
Но думите му биха тежали още повече, ако последват и дела.

Това трябва да му се признае на Путин: в Москва, недалеч от Червения площад, руският президент освети т.нар. "Стена на скръбта", която има за цел да напомня за жертвите на политически репресии.

С този си жест Путин сякаш се разграничи от досегашното си отношение към Сталин, когото преди време нарече "способен лидер", а само преди броени седмици допусна пред един военноисторически музей да бъде издигнат бюст на диктатора.

Сега обаче шефът на Кремъл заклейми безусловно престъпленията на сталинизма - години, в които милиони невинни бяха избити, захвърлени в затворите, заточени в Сибир.

Дилемата на Путин


Да, с думите си по повод откриването на мемориала Путин наистина се дистанцира от Сталин. И беше крайно време да го стори. Защото не може да има никакво оправдание за зверствата и позорните деяния на Сталин, Ленин и техните епигони.

Но думите на Путин биха имали още по-голяма тежест, ако бъдат последвани от дела. Защото не може да оплакваш жертвите на политически репресии, а същевременно да преследваш критиците си и да слагаш намордник на медиите.

Дилемата на Путин се състои в следния въпрос: как да допринесе за преосмисляне на трагичното минало, без да застраши собствената си власт. Още повече, че до следващите президентски избори остават броени месеци.

За Путин се знае, че в крайна сметка винаги взима решение в полза на властта си. Защото неговата мантра гласи: стабилност. Нищо чудно всъщност за един човек, който идва от средите на силите за сигурност. Един човек, който възприема краха на Съветския съюз като катастрофа, а размирните 1990-те години - като унижение за Русия.

Този човек иска преди всичко едно: да предотврати повторение на тази по-нова история. Престъпленията на Сталин и Ленин му изглеждат твърде далечни. За него те са тема, с която трябва да се занимават историците и правозащитниците.

Поглед назад

При цялата основателна критика срещу Путин все пак е добре, че той "подари" на обществеността тази "Стена на скръбта". Може би в навечерието на годишнината от т.нар. Октомврийска революция това наново ще разпали разговора за отношението на Русия към собствената ѝ история. Миналото може да бъде огледало на бъдещето. Но не е непременно задължително.

* Текстът е публикуван тук.

7 5


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
23%
гласували: 541
77%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 март 2018 г.

Над 55 млн. руснаци гласуваха за действащия президент Владимир Путин на изборите в Русия на 18 март. Той печели 4-и мандат със 76,67% от гласовете.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.