Какво знаем за плановете на Марешки?

Публикувано: 14:15 | 28 февруари 2017
Автор: Татяна Ваксберг/ DW*
Сн.: Официален сайт
Избирателите на варненския бизнесмен Веселин Марешки са очевидно от хората, които едва в последния момент решават кой им харесва
Докато се чудим кой ще спечели на 26 март, пропускаме нещо: подкрепата за Марешки расте толкова бързо, че именно той може да се окаже новият балансьор. stat

Избирателите на варненския бизнесмен Веселин Марешки са очевидно от хората, които едва в последния момент решават кой им харесва - на президентските избори те се ориентираха чак в последната седмица. Първоначално се твърдеше, че Марешки ще получи пренебрежим брой гласове, но дни преди изборите социолозите обявиха, че подкрепата за него бележи силен ръст и вече се измерва с малко над 7 процента, което означава четвърто място в надпреварата. Няколко дни по-късно дойде и резултатът - 11.17%. Твърде малко за президентския пост, но достатъчно много за силно влияние в политиката, ако изборите бяха парламентарни.

Как е сега?

Днес социологическите проучвания измерват сходни темпове на ръста в подкрепата, съчетани с една особеност: този път формацията на Марешки стартира от по-високо ниво. В края на януари „Алфа Рисърч” оповести, че за Марешки ще гласуват 4.4% от избирателите. Месец по-късно делът им е вече 5.7%. От агенцията твърдят, че това е формацията, която бележи най-голям ръст на подкрепата. И че все още не е ясно как ще се развива оттук нататък този процес. “Воля” на Марешки е засега петата политическа сила. Според „Маркет линкс” - четвъртата.

По данни на “Галъп”, голяма част от младите хора на възраст от 18 до 30 години са предпочели на последните избори именно Марешки. В тази група за бизнесмена са гласували 27%. За сравнение: 15.2% са дали гласа си за кандидата на ГЕРБ.

Накратко: тази нова формация има големи шансове да влияе на бъдещата политика. А ние знаем твърде малко за намеренията ѝ. Повече ни впечатлява обвивката, защото възпроизвежда нещо, което ни е добре познато от феномена „Борисов” - с господарското шествие на думата “аз” из всички фрази, изразяващи колективно действие, и с простодушната убеденост, че нешлифованата реч и липсата на вербални задръжки могат да бъдат припознати като гаранция за честност и откритост.

Какво иска Марешки?

Ако се спрем на официалните му изказвания, Марешки иска точно това, което искаше и Борисов преди петнайсетина години - да остане в историята. С една особеност: иска да го свързват и с революционно изменение в някоя област.

Пред „Дарик Радио” Марешки твърди, че ако го поканят да влиза в коалиция с някого, няма да подхожда като всички останали партии и да се "разправя" за отделни постове тук или там, а ще иска да получи “цял ресор”, тоест - цяло министерство, в което да може да извърши “революционни промени”. А когато го питат дали би пожелал да “вземе” здравеопазването или икономиката, бизнесменът-политик казва, че предпочита икономиката, макар и да не е мислил за нещо конкретно. “Там [в икономиката] можем да покажем революционни дела”. Думата “революционно” фигурира и в други интервюта на Марешки. Тя не е случайна и няма синоним.

Какво предлага?


Единствените му конкретни планове са от онзи вид политически обещания и намерения, които гарантират гласове на популистка основа. Досега Марешки е развил две тези: че ще осигурява жилища срещу 300 евро на квадратен метър на нуждаещи се млади семейства и че в началото на всяка учебна година ще дава по 100 лева на дете с успех над 4 или над 4.50 (все още не е решил кое от двете да предпочете). Останалите идеи на движението му ще бъдат публикувани не наведнъж в платформа, а на части, за да им се обърне “повече пъти” медийно внимание, казва Марешки в поредна проява на непрестореност. И обикновено заменя въпроса за плановете си в управлението с въпроса за това на кого се оприличава - на Доналд Тръмп, казва Марешки поне четири пъти пред различни медии.

Що се отнася до България - и тук той се вижда на мястото на някой друг: това на Бойко Борисов. “Ние се борим за тяхното [на ГЕРБ] място”, каза Марешки през януари. През февруари пък посочи, че ГЕРБ са направили повече за България от БСП - и така затвърди първоначалното впечатление, че симпатиите му са на страната на Борисов, а не на Нинова. Но със или без симпатии, програми и идеи, малкото, изразено до този момент от Марешки, показва, че реалното му желание е нещо съвсем трето: съюз с когото и да е, “революционни” промени където и да е. Стига на хоризонта да се вижда отнетият трон на Борисов.

*Текстът е публикуван тук>>

 

8 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За бъдещата коалиция за кабинет с мандата на ГЕРБ


Веселин Марешки
лидер на "Воля"
Красимир Каракачанов
лидер на ВМРО
22%
гласували: 180
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 март 2017

ЦИК публикува официално мандатите за 44-то Народно събрание.
ГЕРБ - 95, БСП - 80, Обединени патриоти - 27, ДПС - 26, "Воля" - 12.


Отслабването на популизма е повод за празнуване в Давос

Шампанското може да се лее още по-свободно на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос поради промяната в глобалната ситуация.