Диалогът между Турция и ЕС продължава, но с много неизвестни

Публикувано: 11:36 | 31 май 2017
Автор: Нахиде Дениз за БТА
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Турският президент Ердоган /вдясно/ проведе редица срещи и разговори с лидери на ЕС на срещата на НАТО в Брюксел
Ердоган бе приет от лидерите на ЕС на фона на напрежението, разразило се особено силно през последните месеци в отношенията между Брюксел и Анкара. stat
"Постигнахме споразумение за изпълнение на едногодишен план за действия, насочени към възстановяване на отношенията. Това е календар, според който ще правим определени стъпки през 12-те месеца на годината", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред турски журналисти след срещите, които проведе с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер покрай срещата на върха на НАТО в Брюксел през миналата седмица.

Думите на турския президент бяха потвърдени от говорителя на ЕК Маргаритис Схинас.

"ЕС и Турция продължават сътрудничеството си въпреки напрежението в отношенията", заяви той.

Естествено, че подобно решение, взето на фона на напрежение, при което преговорите между Анкара и Брюксел бяха практически замразени, води към размисли дали всъщност това не е сигнал за задвижване на присъединяването на Турция към ЕС.

Турски медии откроиха такава възможност, а постигнатата договореност определиха като "нова пътна карта".

Да се правят категорични заключения обаче е твърде трудно и твърде рано. Защото както става ясно от изтеклите в медиите информации, страните са декларирали намеренията си, но не дават отговор на въпроса дали има промяна в позициите, по които има дълбоки различия между европейските лидери и Анкара.

Проправителственият вестник "Сабах" писа, че Ердоган е отправил пет важни послания към европейските лидери. Важно място сред тях заема въпросът за споразумението за бежанците, сключено между Анкара и Брюксел, което по думите на Ердоган "се нуждае от цялостна реализация".

От изявленията не става ясно кои точно проблеми са включени в "новата пътна карта", но не е трудно да се предположи, че става дума за известните вече позиции - отварянето на нови преговорни глави, разрешаването на кипърския проблем, бежанската криза, визовия режим за турците и много други кой от кой по-сложни въпроси...

Очакванията на ръководството на ЕС от Анкара бяха фиксирани в изявлението на Доналд Туск, който постави акцент върху проблемите, свързани със защитата на човешките права и свободата на словото и печата.

Анализатори посочват, че противно на очакванията на Анкара Брюксел не е предложил нова перспектива на Турция по въпроса за членството в ЕС. Не е известно и дали, как и кога ЕС ще отговори на исканията на Анкара за либерализация на визовия режим, който е част от сделката за овладяване на мигрантските потоци към Европа.

За да изпълни изискванията на европейските лидери, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) трябва много по-сериозно да се заеме с изпълнението на реформите. Особено ако действително перспективата за членство в ЕС, което без съмнение ще има важен икономически и социален принос за Турция, е приоритет в програмите за развитие до 2023 г., коментира професор д-р Фарук Шен, директор на Център за изследване на Турция към института в Есен.

По думите му една от първите и неотложни стъпки трябва да бъде отмяната на извънредното положение и освобождаването на задържаните журналисти - проблеми, които международната общност следи отблизо.

Извеждането на дневен ред на евентуално връщане на смъртното наказание също крие сериозни рискове за европейската перспектива на Турция. Специалистът смята, че Турция се нуждае от ЕС, но и ЕС има нужда от Турция.

"Смятам, че Турция с нейното младо население, с образовани, подготвени и работливи хора заслужава не по-малко от другите нови страни членки да бъде приета в ЕС, за което чака вече 56 години. Брюксел също трябва да насочи повече внимание към Турция. ЕС трябва да определи бюджет за Турция по програмата за следващите шест години, подобно на онези 40 млрд. евро, които задели за Украйна. Проблемът за визовата либерализация на турските граждани също трябва отново да бъде изведен на дневен ред, както и да се вземат мерки срещу проявите на ислямофобия и туркофобия", казва той.

В гореспоменатото изказване Ердоган наблегна на топлото отношение, което председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни са показали към Турция.

Анкара е наясно с "европейските ценности", но в същото време не пропуска да подчертае и своите основания, в които главно място заемат борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия (ПКК), с организацията ФЕТО на Фетуллах Гюлен, обвиняван от Турция, че е организирал осуетения опит за преврат през юли м.г., "Ислямска държава", Сирия, бежанските вълни.

Въпреки че разговорите на Ердоган с европейските лидери в Брюксел, не дадоха конкретни отговори на конкретните въпроси, те се считат окуражаващо послание, даващо надежди за рестартирането на процеса за европейската перспектива на Турция.

Най-положителният резултат е, че страните решиха да продължат диалога от там, където бе прекъснат и това е насърчаващо, коментират турски анализатори. През идните месеци предстоят поредица от срещи, включително и на ниво външни министри между ЕС и Турция, в които основно място ще бъде отделено на осъвременяването на митническия съюз на Турция с ЕС, сключен през 1996 г.

Европейският митнически съюз не е просто икономическо споразумение. Той включва и правата на интелектуална собственост, потребителски права, критерии за конкурентноспособност.

Стокообменът с европейските държави възлиза на 120 млрд. долара, една трета от инвестициите в Турция са от европейски или чрез европейски източници. В този смисъл митническото споразумение с ЕС се смята не само за търговско, но и за основа на отношенията между Анкара и ЕС.

Мигрантското споразумение, енергийните въпроси, икономическите проблеми също ще бъдат предмет на обсъждане в предстоящите близки месеци.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.