Обвиненията срещу Манафорт са само началото

Публикувано: 10:28 | 31 октомври 2017
Автор: The Washington Post*
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Разследването и обвиненията срещу Пол Манафорт са сериозен удар срещу президента Тръмп
Независимото разследване за руска намеса в предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп направи най-сериозния си ход от старта му през май. stat
Бившият председател на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт и неговият бивш бизнес партньор Рик Гейтс бяха обвинени в заговор срещу САЩ, пране на пари и даване на лъжливи показания.

Освен това в понеделник стана ясно, че политическият съветник на Тръмп за външната политика Джордж Пападопулос по-рано този месец се е признал за виновен за това, че е дал неверни показания в рамките на разследване на ФБР за връзките му със свързани с правителството на Русия лица.

Правни експерти предричат това да е само началото на разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър.

Ето някои от основните твърдения на Тръмп за разследването и защо фактите не задължително ги подкрепят.

Твърдение на Тръмп No.1: Няма доказателства за връзки с Русия

Основният аргумент на Тръмп е, че ФБР, под една или друга форма разследва този въпрос вече повече от година и тъй като не може да излезе със заключение за наличието на връзки с Русия, значи такива не съществуват.

Истина е, че в това конкретно обвинение кампанията на Тръмп не се споменава, а се фокусира върху предполагаеми престъпления, извършени през последното десетилетие. Това обаче не означава, че разследването е завършило.

Мюлър има широки правомощия да разследва каквото реши под шапката на разследването върху кампанията на Тръмп, казва Йенс Дейвид Оулин, професор по право.

"Макар обвиненията срещу Манафорт да изглеждат свързани с неговия консултантски бизнес, а не със заговор с Русия и намеса в президентската кампания, ясно е, че те са в рамките на мандата на специалния прокурор", посочва Оулин.

А това може да е само един от няколкото стълба на разследването на Мюлър, според Джефри Якобовиц, адвокат, представлявал интересите на представители на президентската кампания на Хилъри Клинтън.

Фокус на разследването са срещи на Тръмп със свързани с Кремъл руснаци, има ли възпрепятстване на правосъдието от страна на президента, както и бизнес сделки на зет му Джарет Кушнер.

"Мюлър не би наел 16-17 души да разследва тези събития само за да уличи периферно лице, несвързано с кампанията", изтъква Якобовиц.

Освен това екипът на Мюлър работи върху случая едва от няколко месеца. Вече е назначено съдебно жури и сега са повдигнати обвинения срещу бивш председател на кампанията. И двете са ключови развития в петмесечното разследване.

Конгресът също разследва предполагаема руска намеса. По-рано този месец, Разузнавателната комисия в Сената оповести, че след осем месеца на разследване, стотици часове разпити на над 100 души и близо 100 000 документа, все още не са готови да изключат такава намеса.

Най-малкото, обвиненията, че кампанията на Тръмп е работила с Русия не са измислица и има защо три комисии в Конгреса и независим екип да влагат време и ресурси, за да търсят доказателства на няколко фронта.

Твърдение No.2: Тези обвинения нямат нищо общо с администрацията на Тръмп

Повдигнатите срещу Манафорт и Гейтс обвинения не изглеждат пряко свързани с руска намеса. Тръмп спори, че те нямат нищо общо с неговата кампания.

Мнозина правни експерти смятат, че Мюлър оказва натиск над тези външни фигури, за да ги склони да съдействат на разследващите, като споделят какво знаят за вътрешното обкръжение на Тръмп. Ако това е вярно, би обяснило обиските в дома на Манфорт или разследването на специалния прокурор срещу Майкъл Флин, син на бивш съветник на Тръмп по сигурността.

Защо ФБР толкова се интересува от Пол Манафорт?

"Смятам, че едно от нещата, които цели, е да привлече сътрудничеството на Манафорт в едно по-широкообхватно разследване", казва Якобовиц. Освен това признанието на Пападуполус е пряко свързано с Русия - той е дал неверни показания пред ФБР за контактите му с руснаци, свързани с руското правителство.

Твърдение No.3: Мюлър и неговият екип са политически мотивирани

Някои от съюзниците на Тръмп опитаха да свържат наетите от Мюлър прокурори с демократите. И тъй като екипът на Мюлър работи при закрити врата, това е трудно да се обори.

Но такова твърдение не е логически издържано. Мюлър е убедил федерален съдия да назначи съдебно жури, представил е доказателствата, открити от екипа му, и независимото жури е одобрило обвиненията.

"Това вече не зависи от Мюлър. Журито е независимо. То можеше да отхвърли обвинителния акт, но очевидно не го е направило", казва Якобовиц и добавя: "Това е първа стъпка и навярно е една от многото".

* Превод за "Фокус" на Калина Жекова

Текстът е публикуван тук.
2 2


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 470
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.