Кои свои обещания изпълни Тръмп през първите си 6 месеца

Публикувано: 05:33 | 20 юли 2017
Автор: ДПА*
Сн.: БТА
Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс
Планът на Тръмп за реформа на националната здравеопазване се изпаряваше яко дим на Капитолийския хълм. stat
Това се случи докато президентът на САЩ Доналд Тръмп заемаше шофьорското място на чисто нова пожарна кола тази седмица пред Белия дом.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл положи напразни усилия в понеделник да убеди съпартийците си да подкрепят най-новия законопроект за отмяна на Обамакеър. По същото време Тръмп се наместваше зад волана на огромната пожарна кола, за да рекламира факта, че тя е "Произведена в Америка".

Както често се случва откакто новакът в политиката положи клетва като президент на 20 януари, фотосесията се оказа лесна, докато изпълнението на предизборни обещания в раздирания от противоречия Вашингтон се оказва по-трудно въпреки самообявените му умения на човек, който може да сключва сделки.

Републиканците се зарекоха да отменят здравноосигурителната система, която бе въведена при управлението на предишния президент, демократа Барак Обама, още когато реформите бяха приети в Конгреса през 2010 г.

Тръмп охотно пое знамето на противопоставянето на Обамакеър в кампанията си за номиниране от републиканците за техен кандидат за президент миналата година. Той обеща на поддръжниците си, че планът му ще облекчи хората, които се измъчват от високите разходи и ограничените възможности за избор на здравната система на Обама.

Откакто е на власт Тръмп стана свидетел на това как републиканската реформа на здравеопазването трудно мина в Камарата на представителите. В Сената републиканските лидери се препираха по текста седмици наред, но не успяха да напишат законопроект, който да задоволи мнозинството - а те имат мнозинство в Сената. Във вторник, само два дни преди да се навършат шест месеца откакто е президент, Тръмп призна, че резултатът го е разочаровал.

"Удържахме много победи, но нямаме победа в здравеопазването", каза Тръмп.
Унинието обаче не е в природата на Тръмп. Той бързо се върна към предизборната си стратегия на обещания за бъдещето - "ще победим" в здравеопазването, зарече се той, а след това смени темата и мина към твърдения за други свои постигнати победи в първите шест месеца от мандата му.

"Ще победим за данъците. Ще победим за инфраструктурата и за много други неща, които правим. Победили сме и побеждаваме по границата", каза той.
Вчера Тръмп обяви победа и над екстремистите от "Ислямска държава", които неотдавна бяха прогонени от свои бастиони в Сирия и Ирак.

Той положи усилия по обещанието си за по-добри отношения с Русия, когато се срещна с руския президент Владимир Путин този месец, но връзките на предизборния му екип с руснаци породиха подозрения за истинските му мотиви и доведоха до разследвания от Конгреса и министерството на правосъдието.

Сигурността на границите бе друго негово предизборно обещание. Макар че издаде указ за "незабавно изграждане на физическа стена по южната граница" в първата седмица от мандата си, до момента не е положен и един камък. Той повтори настояването си за стената да плати Мексико, но до момента началните инженерни разходи се поемат от данъкоплатците в САЩ, които продължават да чакат той да изпълни обещанието си да реформира данъчния кодекс.

Той обеща подобрена национална сигурност като се опита да наложи временна забрана за влизане в САЩ на хора от шест страни с преобладаващо мюсюлманско население, но усилието му бе до голяма степен осуетено от съдилищата.

Други важни решения обаче попадат в графа "спазени обещания", поне според Тръмп. Откакто встъпи в длъжност, в търговската област той оттегли САЩ от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия и започна процедура по предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Той оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и разреши да се изгради петролопровод от Канада, предизвиквайки критиките на природозащитниците.

Кандитатът му за член на Върховния съд Нийл Горсъч бе утвърден от Сената, с което се изпълни една от големите надежди на републиканците консерватор да запълни останалото празно от една година място в деветчленния съд.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър тази седмица направи преглед на постигнатото и посочи указите на Тръмп да се купуват американски стоки и да се наемат американци в проекти на федералното правителство като част от усилията "да се отприщи американската индустрия".

Спайсър каза, че президентът "още от първия ден" се бори за усърдно трудещите се американци, които са заели тези работни места. Белият дом съобщи, че общият брой създадени работни места в производството откакто Тръмп е встъпил в длъжност е достигнал 50 000.

"С премахване на вредни за заетостта регулации, защита на границите ни и отприщване на американската енергия президентът работи по спазването на обещанията си и за удовлетворяването на трудещите се в Америка", каза Спайсър.

*Превод: БТА
2 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 418
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.