Ще хвърли ли бомба бившият директор на ФБР Джеймс Коми?

Публикувано: 00:59 | 8 юни 2017
Автор: ДПА*
Сн.: БТА
Коми ще отговаря на въпроси за служебните си контакти с Доналд Тръмп
Джеймс Коми, който е висок 2 метра и 3 сантиметра, обикновено привлича вниманието, когато влезе в стаята. stat
Днес, когато бившият директор на ФБР отиде на изслушване в Сената, в него ще бъдат вперени очите на целия свят - от Вашингтон до Москва.

Коми ще отговаря на въпроси за служебните си контакти с Доналд Тръмп, месец след като бе уволнен от президента.

Очакваното с голямо нетърпение изслушване на Коми е част от проверката дали Тръмп му е оказал натиск, за да прекрати разследването за бившия му съветник по националната сигурност. Подобно обвинение е равносилно на възпрепятстване на правосъдието и още повече затяга примката около Тръмп на фона на притесненията за връзките на неговия предизборен щаб с Русия.

Тръмп отрича да е искал от Коми да спре разследването срещу Майкъл Флин, един от няколкото съветници, чиито контакти с руски представители събудиха подозрение.

Коми ще се яви утре в 10 часа местно (17 часа българско, бел. ред.) време на публично изслушване пред сенатската комисия по разузнаването за руската намеса в изборите в САЩ, след което ще говори пред сенаторите при закрити врата.

Белият дом можеше да опита да попречи Коми да даде показания, като се позове на специалните привилегии на изпълнителната власт - правен прецедент, благодарение на който президентът може да опази поверителността на разговорите си. Говорителка на Тръмп обаче каза вчера, че президентът няма да се възползва от това правомощие.

"Има установена практика, чрез която президентът може да се позове на това свое право. Въпреки това, за да улесним бързото и щателно разглеждане на фактите от сенатската комисия по разузнаването, президентът Тръмп няма да използва този прерогатив при насроченото изслушване на Джеймс Коми", каза Сара Сандърс.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви миналата седмица, че въпросът е в процес на разглеждане.

Членове на комисията искат да накарат Коми да даде обяснения за контактите си с президента.

"Още от "Уотъргейт" знаем правилото, че президент не бива да се намесва в текущо разследване, особено ако са замесени близки до него хора", каза в ефира на телевизия Си Би Ес сенатор Марк Уорнър, най-високопоставеният демократ в комисията. "Би било немислимо, ако президентът действително е направил това, което се говори, ако е поискал от директора на ФБР Коми да се откаже от разследването на генерал Флин".

С предишните си свидетелски показания пред Конгреса Коми хвърли бомба, когато потвърди, че ФБР разследва връзки между кампанията на Тръмп и руското правителство и дали е имало тайни договорки при намесата на Русия в президентските избори през 2016 г.

Въпреки големия интерес обаче Коми може да бъде по-предпазлив утре след назначаването на Робърт Мълър за специален ръководител на разследването.
Въпреки назначаването му в Сената и Камарата на представителите продължават разследванията по темата.

"Нямаме безспорни доказателства, но всяка седмица излизат нови и нови неща. Трябва да прегледаме всичко внимателно, за да разберем за какво става дума", каза Уорнър.

Тръмп неочаквано уволни Коми на 9 май, след което заваляха въпроси във връзка с твърденията, че президентът е оказал натиск върху директора на ФБР да сложи край на разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Флин.

Говори се, че Коми си е водил бележки от разговорите с Тръмп и ги пази, но те не са предадени на комисията, а Мълър трябва да даде разрешение на сенаторите да ги видят.

Коми осъществяваше надзор над федералното разследване на предполагаемите хакерски атаки на Русия срещу американската Демократическа партия и други разузнавателни операции, свързани с изборите, включително за възможни връзки с предизборния щаб на Тръмп.

Президентът заклейми разследването като "лов на вещици", но то хвърля все по-голяма сянка върху Белия дом.

Говори се, че Тръмп е казал на руски представители, че уволнението на Коми е снело от плещите му натиска от разследването на ФБР на предполагаемото руско вмешателство и връзките с неговата собствена предизборна кампания през 2016 г.

Президентът също така каза заплашително в "Туитър", че Коми трябва да се надява да не се появят "записи" от разговорите им.

*Превод: БТА
2 9


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 469
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.