КАК и КОГА Великобритания ще напусне ЕС

Публикувано: 00:30 | 21 март 2017
Автор: Асошиейтед прес*
Сн.: Shutterstock
Британското правителство твърдо заявява, че няма да се откаже от излизането от ЕС
Британското правителство обяви днес, че на 29 март официално ще задейства процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз. stat
Какво представлява ЕС и защо Великобритания напуска?

ЕС е общност от 28 държави, с относително отворени граници помежду си, единен пазар на стоки и услуги и единна валута - евро, приета от 19 страни членки.

Великобритания се присъединява към ЕС през 1973 г., но отдавна е до известна степен неохотен член, с множество евроскептични политици и журналисти, които редовно критикуват регулациите, налагани от Брюксел.

Бившият британски министър-председател Дейвид Камерън предложи на избирателите референдум за членството в ЕС и през юни миналата година мнозинството от тях гласуваха за излизане от общността.

Как Великобритания започва процеса на излизане от ЕС?


Британското правителство ще задейства член 50 на Лисабонския договор, според който дадена държава членка може да уведоми Европейския съвет за намерението си да напусне общността.

Уведомлението ще бъде изпратено с писмо от британския министър-председател Тереза Мей до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Мей също така ще обяви новината в парламента.

Според член 50 от Лисабонския договор две години след уведомяването договорите ще престанат да се прилагат и Великобритания вече няма да бъде член на ЕС.

Кой води преговорите?

От британска страна ръководна роля ще има министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, който докладва на Мей. Посланикът на Великобритания в ЕС Тим Бароу също ще играе важна роля, а външното министерство ще преговаря с отделните държави членки, за да се опита да спечели тяхната подкрепа.

От страна на ЕС въпросът е сложен. Британският институт за управление неотдавна посочи, че "Великобритания преговаря с 27 държави членки, а не с единен блок".

Френският дипломат Мишел Барние е главният преговарящ на Европейската комисия. Той ще получава указания от Европейския съвет, който представлява лидерите на държавите членки.

Европейският парламент ще трябва да одобри окончателното споразумение между Великобритания и ЕС.

Кой е най-належащият въпрос?

Решението на Великобритания да напусне означава несигурност за 3 милиона граждани на ЕС, които живеят в нея, и за 1 милион британски граждани, които живеят в другите 27 държави членки на общността. И двете страни са съгласни, че даването на гаранция на тези граждани, че ще могат да останат там, където са, е главен приоритет.

Кои ще са основните конфликти?

Първата голяма битка вероятно ще бъде за пари. Според ЕС Великобритания трябва да плати сериозна сметка за раздялата си с него - около 60 милиарда евро, за да покрие пенсиите на служителите на общността и други разходи, за които е поела ангажимент. Великобритания не изключва възможността да плати, но със сигурност ще спори за размера на сумата.

Вероятно ще има разправии и за желанието на Великобритания да запази свободната търговия с ЕС, без да приема основния му принцип за свободно движение на работници. Великобритания казва, че ще наложи ограничения върху имиграцията и следователно ще трябва да напусне единния пазар и митническия съюз на общността.

Кога ще приключи процесът?

Съгласно член 50 на Лисабонския договор Великобритания би трябвало да престане да бъде член на ЕС през март 2019 г.

Преговарящи от ЕС обаче предупреждават, че само уреждането на условията на раздялата може да отнеме две години; договарянето на нови отношение между Великобритания и ЕС може да отнеме още години. Ако останалите държави от общността се съгласят, двегодишният преговорен период може да бъде удължен, което би оставило Великобритания в ЕС още известно време. Възможно е също така двете страни да се договорят за преходен период.

Възможно е Великобритания бързо да напусне без сделка, ако смята, че преговорите не водят до никъде.

Брекзит еднопосочен билет ли е?

Британското правителство твърдо заявява, че няма да се откаже от излизането от ЕС. Не е ясно обаче дали член 50 от Лисабонския договор е обратим от правна гледна точка. Според бившия посланик на Великобритания в ЕС Джон Кер, който е писал член 50, разпоредбата не е необратима. "Можеш да промениш решението си, докато процесът продължава", казва той.
Като се има предвид обаче вътрешнополитическия натиск, е малко вероятно британското правителство да се опита да направи обратен завой.

*Превод: БТА

4 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.