Това ли е краят на Обединеното кралство?

Публикувано: 14:52 | 15 март 2017
Автор: Биргит Маас/ DW*
Сн.: Shutterstock
Привържениците на Брекзита поставят над всичко друго единството на Обединеното кралство, но тъкмо Брекзитът е на път да го разру
Бъдещето на Обединеното кралство изглежда все по-несигурно: stat
След като британският парламент безропотно одобри плановете на правителството за излизане от ЕС, шотландците се отправиха към референдум за независимост.

Пълен абсурд! Привържениците на Брекзита поставят над всичко друго единството на Обединеното кралство, но тъкмо Брекзитът е на път да го разруши. Защото Никола Стърджън, лидерката на шотландските националисти, изобщо не се шегува.

Именно Стърджън е всъщност истинската противничка на Тереза Мей. И то противничка, която трябва да се взима насериозно. Тя стартира офанзивата си тъкмо в деня, когато британският парламент последва правителството и безропотно даде зелена светлина за активирането на член 50, с което страната поема към напускане на ЕС.

Мълчанието на лордовете

Предварително оповестеният бунт в Горната камара на парламента така и не се състоя. Лордовете явно в последния момент са се уплашили от собствената си смелост, а и от дългата ръка на привържениците на Брекзита, които могат да им причинят доста неприятности, особено чрез булевардните медии. Не един лорд и не една лейди в Горната камара вече са на почтена възраст и трябва да си пазят здравето. А то може сериозно да пострада от заглавия по първите страници на жълтата преса, заклеймяващи ги като врагове на народа, които слагат прът в колелото на народната воля и решението на правителството.

Така отпаднаха гаранциите за чужденците от ЕС, живеещи във Великобритания. Отпадна и изискването парламентът да одобри окончателния договор за излизането на страната от ЕС. Все неща, за които лордовете бяха настоявали. Съдбата на страната и на милионите заселили се на Острова граждани на ЕС, които с основание се тревожат за своето бъдеще, остава сега изцяло в ръцете на правителството.

Никола Стърджън не желае да се примири с този факт. И е видимо убедена, че този път ще спечели референдума. Ако обаче се провали, въпросът за шотландската независимост задълго ще отпадне от дневния ред.

Отсега е ясно, че на Стърджън няма да ѝ е никак лесно да осъществи целта си - допитванията показват, че в момента едва половината шотландци биха гласували за независимостта на страната. А и икономиката на Шотландия върви по-зле, отколкото преди две години, най-вече заради ниските цени на петрола.

Дилемата на шотландците

Никола Стърджън извлича дивиденти най-вече от факта, че шотландците са убедени европейци. На референдума за Брекзита над 60% от шотландците гласуваха за оставане в ЕС. Но дори ако излезе от Обединеното кралство, Шотландия ще трябва наново да кандидатства за членство в ЕС, а всички останали 27 държави-членки ще трябва да се съгласят. Тоест, има още много препятствия за преодоляване.

На референдума през 2014 година противниците на шотландската независимост предупреждаваха, че излизането от Великобритания е скок в дълбоки води. Днес този аргумент вече не важи - след Брекзита цялата страна изпадна в тежка несигурност. И навярно дори се намира на ръба на пропастта. Нищо чудно тогава, че на този фон за Шотландия изглежда по-безопасно да обяви независимост и да се опита да остане в ЕС.

*Текстът е публикуван тук>>

 

0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.