Руско-турските отношения след 2015 г.

Публикувано: 16:56 | 3 май 2017
Автор: ТАСС/БТА
Сн.: БТА
Владимир Путин и Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция
Днес в Сочи ще се състои среща на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. stat
Редакцията ТАСС-ДОСИЕ е подготвила следния материал за развитието на руско-турските отношения в последно време:

Начало на кризата


Рязкото изостряне на двустранните отношения стана след инцидента на 24 ноември 2015 г. На този ден изтребители на турските военновъздушни сили свалиха над територията на Сирия руски бомбардировач Су-24 М (според турските власти самолетът е бил свален над турско-сирийската граница след нарушение на турското въздушно пространство - бел. ред.). Пилотите успяха да катапултират, но по един от тях бе открит огън, при което загина подполковник Олег Пешков.

Президентът на Русия Владимир Путин окачестви действията на Анкара като "удар, нанесен в гръб от поддръжници на тероризма" и подчерта, че това събитие ще има сериозни последици за по-нататъшните руско-турски отношения. На 26 ноември 2015 г. Владимир Путин заяви, че Турция не е реагирала по необходимия начин по отношение на инцидента с руския самолет и не се е извинила. Същия ден в интервю за телевизия СиЕнЕн Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма да се извинява на Москва, като подчерта, че извиненията трябва да бъдат поднесени от страната, нарушила въздушното пространство на Турция.

На 1 януари 2016 г. Русия въведе забрана за чартърни полети с Турция и за продажба на почивки; преустанови безвизовия режим и въведе санкции за редица турски стоки (на първо място - за селскостопански продукти). Спрени бяха големи икономически проекти, в частност газопроводът "Турски поток" и АЕЦ "Аккую". Двустранните политически контакти бяха замразени.

Постепенно нормализиране на отношенията

На 12 юни 2016 г. Реджеп Тайип Ердоган изпрати на Владимир Путин послание, в което се извини за сваления бомбардировач. На 9 август 2016 г. Ердоган пристигна за среща с Владимир Путин в Санкт Петербург. По време на преговорите бе стартиран процесът за нормализиране на двустранните отношения.

През август бе отменена забраната за продажба на почивки в Турция и бяха свалени ограниченията за чартърни пътувания между двете страни (през първите пет месеца на 2016 г. делът на руските туристи състави едва 1,7 процента от общия брой на пристигащите в Турция чужденци; през 2015 г. всеки десети турист в Турция бе руснак). Русия и Турция съгласуваха необходимите решения за реализирането на проекта АЕЦ Аккую. Анкара предостави на АЕЦ-а статут на стратегическа инвестиция. През октомври 2016 г. в Истанбул бе подписано междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода "Турски поток" (меморандум за взаимно разбирателство бе подписан на 1 декември 2014 г. от Газпром и Боташ). Същия месец правителството на Русия отмени забраната за внос на плодове, за които бяха наложени санкции (през март 2017 г. санкциите за внос бяха отменени за още редица стоки).

Ново предизвикателство за двустранните отношения стана убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов на 19 декември 2016 г. Москва и Анкара оцениха атентата като провокация, насочена към срив на процеса за нормализиране на отношенията. Политическият диалог бе продължен. Преустановени обаче бяха преговорите за въвеждане на безвизов режим, които бяха инициирани от турската страна през октомври 2016 г.

Сътрудничество за разрешаване на сирийската криза

Една от насоките за сътрудничество след нормализирането на отношенията стана Сирия. Макар Москва да действа като съюзник на режима на Башар ал Асад, а Анкара да подкрепя опозиционните сили, към края на 2016 г. Русия и Турция, към които се присъедини Иран, станаха ключови участници в преговорите за разрешаване на сирийската криза. След преговорите на Русия, Турция и Иран в Москва на 20 декември в Сирия бе установен режим на прекратявана на огъня.

Той влезе в действие на 30 декември и с незначителни нарушения се прилага досега. Трите страни се обявиха за гаранти на преговорния процес в Астана (започнал през януари 2017 г.; вторият кръг се състоя през февруари 2017 г., третият - през март, четвъртият е планиран за днес). Освен това Русия, Турция и Иран създадоха съвместна оперативна група от експерти за контрол за спазването на режима на прекратяване на огъня и съдействие за раздалечаване на терористичните групировки и опозиционните сили.

Политическият диалог бе подкрепен от няколко съвместни операции на ВВС на Русия и Турция в Сирия срещу бойците от "Ислямска държава" през януари 2017 г. На 12 февруари Русия и Турция подписаха меморандум за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасността на полетите на авиацията по време на операции в Сирия. Необходимостта от координирани действия на авиациите на двете страни се появи след инцидента в района на град Ал Баб (в Северна Сирия) на 9 февруари 2017 г. Тогава при удари на руски бомбардировачи по позиции на бойци от ИД непреднамерено бяха убити трима турски войници и 11 бяха ранени. Владимир Путин изрази съболезнования на Реджеп Тайип Ердоган по време на телефонен разговор.

Посещение на Ердоган през март 2017 г.

На 10 март 2017 г. по време на среща с Ердоган в Москва Путин констатира, че страните са се върнали на пътя на партньорското сътрудничество. След преговорите бяха подписани редица документи, включително средносрочна програма за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между правителствата на двете страни за периода 2017-2020 г.

Постигнато бе споразумение за провеждане през 2019 г. на година на културата и туризма в Турция и Русия. Междувременно не бяха отменени санкциите за внос в Русия на редица селскостопански продукти, както турската страна очакваше. На 15 март Турция прекрати издаването на лицензи за безмитен внос на олио, пшеница и царевица от Русия. По данни на експерти от Общоруската академия за външна търговия загубите на Русия заради забраната може да възлязат на 1,3-1,5 милиарда долара.
0 0


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За незаконната търговия с петрол и изострените руско-турски отношения


Владимир Путин
президент на Русия
Реджеп Ердоган
президент на Турция
95%
гласували: 1918
5%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

12 септември 2017

Русия обяви, че ше достави на Турция


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.