Четири години лишаване от свобода при общ режим и 1000 лева глоба е общото наказание, което състав на Варненския районен съд постанови за 37-годишния гражданин на Кралство Йордания Камал А. Той е български гражданин с гражданство и на Кралство Йордания.

Обвинителният акт, с който подсъдимият, е предаден на съд, е изготвен от Софийската районна прокуратура. Това е така заради факта, че всички свидетели са от Варна, ВКС е изпратил делото за разглеждане на Варненския районен съд.

Днес състав на съда е признал за виновен Камал А. за принуда на съпругата си да му прехвърли правото на собственост върху неин собствен недвижим имот, като престъплението е извършено със заплахи, че няма да й позволи да има родителски контакти и да вижда тригодишните им близначки.

Подсъдимият, който е лекар по професия, принудил съпругата си противно на волята й да остави двете им дъщери в Йордания, където живеят родителите му, като за това употребил заплашване.

Третото обвинение срещу йорданеца е за противозаконно лишаване от свобода на съпругата си. Всички престъпления са били извършени в Кралство Йордания, където той примамил жената си и децата им да отидат на гости на родителите му.

Там мъжът бързо променил отношението към съпругата си, грубо и обидно с нея се държали и родителите му, въпреки че майка му е българка.

И привличането към наказателна отговорност на Камал А., и постановяването на ефективната присъда от 4 години затвор са в отсъствието му, въпреки молбата за екстрадиция до Йордания.

Съдът в Аман се позовал на липсата на договор или споразумение между Хашемитското кралство Йордания и Република България за екстрадирането на престъпници. От приложените съдебни актове на йорданския съд не се установява местоживеенето на издирвания Камал А.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд.