Символично "заключване" на голямата любов - това могат да видят разхождащите се на панорамната площадка "Галата". Красивата гледка преди варненския квартал се допълва от обичта, която засвидетелстват романтиците.

Вижте снимки >>

Днес парапетът на панорамата, където се поставят катинарите, символ на заключената вечна любов, са намалели, съобщава Булфото. Може би, след като много от двойките са поживели принудително заедно заради карантината, са решили, че любовта им не е толкова "заключена". Има обаче и заключени автомобилни бутала, за чиято символика само може да се досещаме.

Снимка: Булфото

Панорамната площадка е любимо място за разходка. Тя е едно от малкото места, на които можем да се насладим на едни от най-красивите гледки към Варна.

Снимка: Булфото

Историята на "заключената любов"

Идеята повтаря средновековен обичай от Централна Европа. Процедурата изисквала на прага на дома на младоженците да има катинар. Когато влезли двамата, ги заключвали, а ключа изхвърляли символично.

По едно и също време в началото на 80те, а вероятно и независимо един от друг, с катинари започват да окичват моста във Флоренция и района на катедралата в Печ, Унгария. Счита се, че родината на модата е Унгария. Но тъй като все пак през 80те Италия и Унгария са разделени от желязната завеса, вероятно модата да оставяш печат на неувяхващата си любов близо до свети и популярни места има две родини едновременно.

В града на любовта - Париж, влюбени от цял свят се вричат един на друг и "заключват" любовта си. Застават на Моста на архиепископа, който свързва островчето Сите с левия бряг на Сена, изричат нежни думи, заключват кофара, който предварително са гравирали с имената си, и хвърлят ключа в Сена.

Във Флоренция общината води дълга и упорита борба с катинарите, включително глоба от 50 евро. Там се заключват по синджирите, ограждащи статуята на Бенвенуто Челини на моста Понте Векио над река Арно. Според някои източници, именно оттам започва новата световна мания.

В Китай сред месинга връзват и цветни парцалчета. В Италия се предполага, че обичаят не е започнат от влюбени, а от уволняващи се войници.

Около 20052006 година стремежът да се окачват "лучети д'аморе", както ги наричат италианците, нараства лавинообразно, без да има логично обяснение за тоя феномен. Обичаят се е разпрострял и по други места на Унгария в Баяи Мишколц, преминал е и в Прага, Чехия, където се окичва малък пешеходен мост на улица "Великопреворски наместе".

Днес подобни романтични места има в Москва на т.нар. "дърво на любовта" на Лужковия мост. В Киев - Владимирският узвиз край филхармонията, в Одеса е на моста на мащехата край пристанището. В столицата на Латвия Рига над мост над Даугава. В Китай са запазени няколко места по Великата китайска стена. Тъй като тя е на сушата, ключът се хвърля в пропастта през стената. Същото е и в Тайван, а там мостът на влюбените е пешеходен надлез на гара в Тайпе. В Токио катинарите са навсякъде. В уругвайската столица Монтевидео се използва фонтан на булевард "18 юли", а в Стокхолм моста Вестерброн. В Сеул, Корея, катинарите ги качват върху кулата на връх Намсан.