За месец четири търговски обекта във Варна са запечатани за срок от две седмици, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП в крайморския град. Причината е, че собствениците са извършили различни нарушения на данъчното или трудовото законодателство.

Лятната кампания на НАП за проверки на търговски обекти стартира в началото на юли и обхваща цялото Северно Черноморие. До момента са извършени 520 инспекции, при които са установени 170 различни нарушения, най-голям брой от които свързани с регистрирането и отчитането на реализираните продажби.

В рамките на кампанията публичните изпълнители са иззели над 59 хиляди лева от касите на 62 търговски обекта, чиито собственици имат просрочени задължения, но отказват да ги погасят в доброволния срок. От НАП уточняват, че до налагането на тази мярка се стига, когато длъжниците разполагат с парични средства и обороти.

Кампанията на данъчните инспектори ще продължи до края на лятото. От агенцията апелират търговците, натрупали дългове, да платят своевременно, а ако имат финансови затруднения, да потърсят контакт с публичните изпълнители, за да бъде намерен начин за разсрочването им.