През последните 12 месеца разходите на университетската болница "Св. Марина" във Варна за кислородолечение са се увеличи с 225 процента, съобщиха за БТА от лечебното заведение. От многопрофилната болница "Св. Анна" допълниха, че ако през 2020 г. по това "перо" са похарчили 36 360 лева, то през 2021 г. сумата вече е 76 700 лева.

От лечебните заведения допълниха, че бюджетите им са пострадали сериозно и от увеличението на цената на тока и газа.В "Св. Марина" за година разходите за електроенергия са скочили със 142 процента, а за топлоенергия - със 154 на сто. В "Св. Анна" фактурите за ток от 397 300 лева - през 2020 г., са станали 619 000 лева - през миналата година. Сметките за газ на лечебното заведение за една година са се увеличили почти двойно и през 2021 г. сумата достига малко над милион лева.

Скокът не е само при разходите за енергийни услуги, а и при медикаментите, каза за БТА директорът на Военноморската болница в града полковник проф. Ивайло Въжаров. Той припомни, че лечебните заведения не могат да пускат служителите си да работят от домовете си, нито пък имат възможност да връщат болни или да държат хоспитализираните на студено, за да правят икономии от ток и газ. Като проблем проф. Въжаров постави и фактът, че се приемат неосигурени пациенти, чието лечение е изцяло за сметка на болницата.

Университетската болница "Св. Марина" във Варна е второто по големина лечебно заведение в България, през което от началото на пандемията до момента са преминали и са били лекувани над 10 000 пациенти от цялата Североизточна част на страната, заразени с коронавирус, допълниха още от лечебницата. В Националния оперативен план за справяне с пандемията е предвидено точно тя да разкрие най-голям общ брой ковид легла в цялата страна. През декември 2021 г. болницата е сключила договор със здравното министерство за субсидиране на кислородолечението, но тези средства не компенсират рязко увеличените разходи. Позицията, че държавата трябва да оказва по-сериозна финансова помощ на лечебните заведения за осигуряването на кислород, се подкрепя изцяло и от екипа на "Св. Анна", от където припомниха, че здравното заведение всъщност поема над 93 на сто от спешните травматични случаи в Североизточна България.

От университетската болница "Св. Марина" коментираха още, че огромната част от приходите на заведението - около 90 на сто, идват от изпълнението на договорите с НЗОК. Поради тази причина ръководството на лечебницата предлага цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури в Националния рамков договор за 2020-2022 г. да бъдат актуализирани.

Това е нужно като "механизъм за компенсиране на тези невъзможно високи разходи за потребление на електрическа енергия и газ, за да не се допусне ощетяване и генериране на неминуеми загуби от страна на лечебните заведения, респективно - влошаване на качеството на оказваните медицински услуги и невъзможност за задържане на персонала точно по време на зимния сезон, свързан с непрекъснато увеличаващата се вълна на разпространение на COVID-19", посочиха за БТА от болницата.