Нискобюджетната компания Wizz Аir ("Уизеър") преустановява полетите между София и Варна от 27 октомври. Новината бе потвърдена и от авиокомпанията, и от дружеството "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" - концесионер на летищата във Варна и Бургас. Тя обаче все още не е публикувана на сайта на превозвача.

Wizz Аir летя по тази линия до 2010 г., след което прекрати полетите, но ги възстанови отново през март 2017 г.

"Ние непрекъснато следим заетостта на маршрутите си и ако е необходимо, разпределяме определени капацитети по други, по-популярни линии", отговориха пред "Дневник" сега на въпроса каква е причината за прекратяването на летателната им програма от столицата до Северното Черноморие.

От варненското летище пък заявиха, че "още през юли от компанията публично са комуникирали, че оптимизират графика си за София и Варна през зимния сезон". Пак тогава от нискобюджетния авиопревозвач информирали концесионера, че временно, отново за зимния сезон, ще бъдат преустановени полетите от Варна до Милано, Бергамо и Тел Авив. Те ще бъдат изпълнявани само през лято.

До момента Wizz Аir обслужваше линията София - Варна с един полет дневно и така отиване и връщане в един и същ ден беше невъзможно, но при купуване на двупосочен билет с ранна резервация цената на полета започваше от 70 лв. (по 34.99 лв. в едната посока). На тази цена могат да бъдат купени в момента и билетите за последните полети на авиокомпанията в края на октомври.

От компанията заявиха още, че "обичайната практика на авиокомпанията е автоматично да информира всички засегнати пътници чрез персонализиран имейл за настъпилите промени и техните възможности". Пътниците с резервации, засегнати от промяната, са уведомени, че имат три възможности - да изберат алтернативен полет от графика на превозвача, да им бъде изцяло възстановена платената сума или да получат 120% от първоначалната платената тарифа в своя WIZZ акаунт, които ще използват за бъдещи резервации.

От Wizz Аir информираха, че капацитетът им за тези полети през 2017 г. е бил близо 103 000 места, докато от януари до август 2018 г. той е намалял до около 86 000 места. Броят на превозените пътници и коефициентът на натоварване обаче остава поверителна информация.

Освен Wizz Аir, между София и Варна в момента с три полета дневно лети и националният превозвач "България еър". Цените, които авиокомпанията предлага през сайта си за последната седмица на октомври, започват от 56 лв. при включен само един ръчен багаж. Същите цени важат и за ноември и декември, когато вече ще е без конкуренция.