Учениците във Варна излизат за втори път тази година в грипна ваканция. Това реши преди минути Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания към РЗИ-Варна.

Поводът за решението е, че са налице предпоставки за обявяване на втора грипна епидемия във Варна и разпускането на учениците в нова грипна ваканция. Училищата ще останат затворени от 4 март до края на седмицата. Стана ясно обаче, че средната заболеваемост не само в областта, но и във Варна е твърде завишена. Вече има и училища в морската столица, за които директорите са докладвали, че над 30% от учениците са болни и отсъстват.

Справката от РЗИ-Варна в края на миналата седмица също показа, че за дни драстично е скочил броят на болните с остри респираторни заболявания и грип. Стана ясно още, че до всички директори на учебни заведения във Варна и областта е спусната заповед, според която да бъде завишен контрола над хигиената в училищата. Мерките са както във връзка с превенция срещу заплахата от нахлуване на коронавируса, така и като превенция срещу грипните вируси.

Заповедта е на кмета на Варна Иван Портних от събота.