За поредна година във Варненския районен съд има увеличение на постъпилите молби за промяна на име, съобщи при представяне на отчета за работата на съда зам. председателят му Десислава Жекова, предаде БТА.

Тя уточни, че постъпилите молби през 2018 година са 165, като през предходните две години са били съответно 108 и 47. Съдия Жекова коментира, че молбите са за смяна както на собствено, така и на фамилно име. Сред интересните причини за искане за смяна е осмиващо значение на българско име в чужбина, каза тя и даде за пример името Галина, което в Италия означава кокошка.

През отчетния период има леко увеличение на делата за домашно насилие, които през 2018 г. са били 226, като при 57 от тях е имало искане за защита от домашно насилие. Увеличение има и при делата за родителски права при липса на сключен граждански брак.

От съда отчетоха още, че една трета от всички дела в наказателното отделение са за обжалване на актове на КАТ, НАП, Инспекцията по труда, Държавна финансова инспекция и др., което е показател за активността на гражданите и юридическите лица.

През миналата година постъпилите нови дела в съда са повече от 25 000, каза председателят му Ерна Якова, като уточни, че на един съдия се падат по около 49 дела на месец, което прави съда един най-натоварените в страната.