Близо 5 кг боклук извадиха водолази от морското дъно край четвърта буна във Варна. Акцията бе организирана от групата "Да почистим Варна", в която се включиха много доброволци и водолази от Дайв клуб "Баракуда". Предимно пластмасови бутилки, метални кутии от бира и ръкавици са извадили от дъното на морето, каза за Радио Варна Траян Марков, който е инструктор в клуба. Няколко чувала с отпадъци са събрани и от пясъчната ивица.

Това е поредната доброволческа проява, в която водолазите участват всяка година. Като членове на Професионалната асоциация на водолазните инструктори те редовно почистват плажове. Първата акция провеждат още през 2006 година, когато изхвърлят около 300 кг. боклуци от плаж Паша дере, разказа Траян Марков.

След това почистват малкия плаж в Царево, където цялата пясъчна ивица е била покрита с отпадъци. "На следващата година плажът беше в същото състояние", каза още водолазът.

По неговите думи под водата най-замърсени са районите около пристанищата, каналите и буните, тъй като рибарите изхвърлят голяма част от боклуците си в морето, когато се прибират от риболов. Най-замърсените плажове са дивите, където хората си мислят, че там никой няма да види, че си изхвърлят боклуците и ги оставят в природата, каза още Траян Марков.