През тази година броят на ученията ще бъде аналогичен с 2019 г., но са планирани двойно повече дни на море, каза днес командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов при откриването на учебната година в Пункта за базиране във Варна.

Вижте снимки >>

По думите му увеличението на престоя в открити води ще даде възможност на екипажите да живеят на корабите, както и да работят и през нощта. Това ще повиши качеството на подготовката им, защото те трябва да са готови да изпълняват задачите си във всякакви метереологични условия и по всяко време, допълни Михайлов.

За придобиването на два минни ловеца от Нидерландия командирът на ВМС посочи, че това ще стане през лятото. Той допълни, че двата кораба са били консервирани и ще имат нужда от подготовка, за да бъдат отново експлоатирани. Единият от минните ловци е в по-добро техническо състояние и с него по-бързо ще започне ефективно плаване, допълни Михайлов.

Командирът на военния флот каза още, че междуведомствената група, която разглежда офертите за строежа на новите патрулни кораби за ВМС, трябва да приключи своята работа до 25 януари и да предложи на министъра на отбраната с кой от кандидатите да започнат преговори за подписване на договор. Според него има вероятност процесът да приключи и преди този срок, тъй като компаниите, които искат да се заемат със строителството на плавателните съдове, са само две.

За придобиването на подводници от ВМС Михайлов каза, че най-хубавото е, че вече има пълно разбиране от всички защо е важно военният флот да разполага с такъв тип кораби. Процесът няма да приключи бързо, защото ще бъдат необходими много средства, посочи контраадмиралът. Според него подводниците най-вероятно ще бъдат втора ръка, като първо ще се направят проучвания и разговори с потенциалните държави, от които България може да ги купи.