През тази година е планирано българските Военноморски сили да се включат в 11 международни учения, съобщи днес във Варна техният командир контраадмирал Митко Петев. По думите му флотът ще участва три пъти със свои кораби и в силите с най-висока готовност на НАТО. Петев уточни, че през настоящата година домакин на българското учение "Бриз", което се утвърди като едно от основните в Черноморския регион, ще бъде Варна.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

В ход е процедурата за построяването на два многоцелеви патрулни кораба за флота и през февруари се очаква да бъдат подадени офертите на фирмите, допълни Петев. Той уточни, че успоредно с този проект щабът на флота ще продължи работата по още три, свързани с ЕС и НАТО. По думите му предстои синхронизиране на изискванията по модулния подвижен комплекс за ВМС с партньорите по проекта от Гърция и Франция. Продължава работата и по проекта за морска осведоменост, където водещ партньор е Гърция. Според Петев българският координационен елемент ще бъде в Пункта за базиране - Варна, като се очаква през 2019 г. той да достигне първоначална оперативна способност.

Снимка: БТА

Командирът на флота коментира предстоящите през годината задачи след тържественото откриване на новата учебна година във формированията на ВМС. След церемонията в Пункта за базиране - Варна, бяха направени показни занятия по унищожаване на невзривени боеприпаси, прехвърляне на леки товари между кораби, водолазни спускания, борба с възникнал пожар на кораб и евакуация на хора с използване на вертолет "Пантер".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Митко Петев посочи още, че през настоящата година флотът ще чества няколко юбилея - 140 години от основаването на ВМС, 135 години от създаване щаба на флота и 60-годишнината на 63-а вертолетна база.