Ремонтът на подводницата "Слава", която е базирана на пристан в Белослав, в близост до Музея на стъклото, върви с пълни сили, за да е готова за отварянето й като музей на 18 август. В момента се извършва ремонт по настила на пети отсек, за да осигурим безопасността на преминаващите, разказа за БТА о.з. Йордан Йорданов, който на подводницата е бил командир на бойните части 1 и 3 и за малко време старши помощник-командир.

Снимка: БТА

Подводницата не в добро състояние за момента, но се полагат неимоверни усилия да бъде направена достъпна за хората, обясни той.

На този етап се стараем за възвърнем поне външния вид на подводницата и да осигурим някаква безопасност на посетителите, каза Йорданов.

Освен външната част, за бъдещите гости се подготвя и вътрешността на плавателния съд.

Вижте снимки >>

"Надяваме се до 18 август с помощта на всички мои бивши колеги да положим усилия и да въведем подводницата подходящ вид, безопасен за всички хора, които ще я посетят", каза Йорданов. Той допълни, че всеки идва и помага по някакъв начин - със средства, със свободното си време, с труда си, само и само подводницата да е готова и да бъде представена на всички, които искат да я видят отвътре.

Снимка: БТА

Йорданов разказа, че преди подводницата е излизала на Морска гара във Варна за посещения и всички желаещи са имали възможност да надникнат вътре и да се запознаят с това сложно съоръжение. Наблюденията му сочат, че при тях тя е била най-посещавана. На хората им е интересно, защото не всяка държава в света има подводница. Кораби имат всички, но подводници - не, за съжаление вече и ние нямаме, каза той Йорданов.

За бъдещите посетители вече са подготвени брошури на три езика - български, английски и руски, които съдържат тактико-технически данни за подводницата и кратка историческа справка за нея.

Снимка: БТА

Според справката, подводницата е построена и пусната на вода пред септември на далечната 1959 година в тогавашния СССР. България получава подводния кораб през 1985 година, а българският военноморски флаг е вдигнат в края на декември същата година.

Последното плаване на подводницата е на 21 декември 2010 година, а на 1 ноември следващата година от последната българска подводница е спуснат флагът. Подводницата "Слава" е дарена през януари 2013 година на община Варна /вместо подводницата "Надежда"/ за музей на българското подводно плаване.

Снимка: БТА

В началото на 2019 година е сключен договор между община Варна и фондация "Белославско стъкло" за превръщането на подводницата в музеен експонат. В края на ноември м.г. "Слава" е пребазирана на последния си пристан в Белослав.

Снимка: БТА