Напредват ремонтните дейности на Аспарухов мост във Варна, които започнаха на 11 май тази година.

Снимка: БТА

Работи се по монтажа на новата дилатационна фуга на мостовото съоръжение. Извършват се дейности по усилване на стоманобетонната плоча и направата на нови тротоарни конзоли, предаде БТА.

Вижте снимки >>

Срокът за изпълнение на ремонта е 45 дни - до края на юни.

Снимка: БТА

Ремонтът на Аспаруховия мост започна през 2016 г., като поетапно се ремонтират отделни участъци от него и досега са вложени 6.2 млн. лв.

Първоначално се предвиждаше той да приключи в рамките на две години, но по неясни причини се проточи във времето и не е ясно, кога съоръжението ще бъде цялостно ремонтирано. През тази година се рехабилитирани естакадната част на мостово съоръжение 6, както и пътните връзки за и от кв. "Аспарухово" по първокласния път Варна - Бургас.

Ремонтът на съоръжение 6 включва нова хидроизорация, фуги, асфалтобетонова настилка, подобрено отводняване, тротоари, парапети. Ще бъдат монтирани нови мантинели и хоризонтална маркировка. Ще се ремонтира нарушено бетоново покритие и корозирала армировка по гредите, а след това ще се направи цялостна обработка със защитна система на всички бетонови повърхности срещу карбонизация на бетона с цел повишаване устойчивостта му при външни въздействия. Ще се ремонтира пътната плоча и тротоарните конзоли, ригелите и колоните на моста.

Индикативната стойност на ремонтните дейности на съоръжение 6 е близо 1.6 млн. лв. Средствата са от бюджета на АПИ.