Ветроходът Rainbow Warrior акостира във Варна днес и ще остане на пристанището два дни.

На кораба, познат като ветроходът на "Грийнпийс", ще бъдат обсъдени проблеми като енергийния преход към възобновяема енергия и децентрализацията на енергийната система в полза на отделните държави.

Снимка: Bulphoto

След като премина през Румъния, България е втората спирка на кораба от общоевропейски тур за справяне с климатичната криза и преминаване към възобновяема енергия. Климатичните промени са факт, а Европа е от ключово значение и трябва да даде категоричен тласък на действията за справянето с този проблем. Специалният доклад на ООН за глобалното затопляне от 1,5 градуса прогнозира, че имаме по-малко от 12 години, за да ограничим климатичната катастрофа, която може да потопи цели региони или да ги превърне в пустини, ако не бъдат предприети спешни мерки. По тази причина "Грийнпийс" започна общоевропейски тур под надслов "Заедно за климата".

Снимка: БТА

"България разчита основно на въглища за производство на енергия. Те, както и останалите изкопаеми горива, са един от основните източници на парникови газове и други вредни емисии, пряко подклаждащи климатичните промени и вредящи на околната среда и човешкото здраве. За разлика от много европейски държави, България няма изготвен план за отказ от въглищата и за справедлив енергиен преход, които да спомогнат борбата за запазване на климата," коментира Деница Петрова, ръководител на "Грийнпийс" - България.

На ветрохода Rainbow Warrior  и около него ще се състоят редица събития, посветени на енергийния преход към възобновяема енергия и децентрализацията на енергийната система в полза на отделните граждани и общности.

Програмата на Rainbow Warrior във Варна включва пресконференция с информация за европейския тур и събитията в България, обучение, подходящо за широк кръг от хора за същността на енергията от слънцето и нейното значение за енергетиката, кръгла маса за ролята на гражданите в енергийната система на България. Организаторите предвиждат още прожекции на документални филми, куклен театър, демонстрации на технологии за производство на енергия от възобновяеми източници и, разбира се, отворени врати, за всички, които желаят да разгледат кораба.

Събитията са с вход свободен, като хората, които ги посетят, ще имат възможността да научат повече за климатичните промени и за ролята на енергийната система в засилването им или в справянето с тях, да видят различни изобретения или разработки за иновации, както и да се срещнат с хора, от различни държави, които работят в полза на природата. Вратите са отворени и за доброволци.

На 5 юни ветроходът ще продължи към пристанище Бургас, където ще бъде до 9 юни включително.

След това корабът ще отплава за Гърция. В маршрута му са още Полша, Италия, Испания, а след това ще продължи на север.