Жители на Варна се събраха на протест пред емблематичния плувен комплекс "Дом Младост". Недоволството е срещу плановете за събарянето му заради реализацията на нов проект на същото място.

Призивът за днешния протест тръгва от социалните мрежи. Треньорът по футбол Пламен Йорданов пише във Facebook: "Намери се "решение" за плувен комплекс "Дом Младост" в гр. Варна.... ще бъде съборен изцяло, за да се направи жилищна кооперация и търговски площи, въпреки трите мола в близост... Честито! На практика единственият вариант за плуване на малки деца, предвид дълбочината на закритото и откритото съоръжение. Занемарено от години и вече завинаги ще е в историята..."

Снимка: dommladost.festa.bg

"Дом Младост" е пуснат в експлоатация преди 35 години. Разположен е на площ от 9500 кв.м. Водата, която идва от сондаж с дълбочина 1980 м, е термална - с температура 47 градуса по Целзий. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна и храносмилателна система.

В двата басейна с минерална вода деца се учат да плуват, провеждат се и рехабилитационни дейности за деца със специални потребности, информира БНТ.

Преди повече от 10 години е обявено намерението на тогавашния собственик "Феста холдинг" на мястото да бъде изградена жилищна сграда, в която да бъде запазен и съществуващият предмет на дейност, което обаче не се случи, припомня БНР.

Наемателите са получили предизвестие до 20 юни да напуснат сградата. Според хората предстои изграждане на жилищна кооперация с търговски обекти. От Община Варна обясниха пред БНТ, че сградата никога не е била общинска собственост, но към момента няма и разрешение за строеж на мястото.