Протест срещу събарянето на сградата на Основно училище "Свети Иван Рилски" организираха варненци тази сутрин, предаде Радио Варна.

Повече от 20 бивши преподаватели, бивши служители, възпитаници и граждани се събраха пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от предложението на администрацията на мястото на сегашното основно училище да бъде построена сграда за V езикова гимназия "Йоан Екзарх", която в момента се помещава с ОУ "Г.С.Раковски".

На последната комисия "Наука и образование" към общинския съвет, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, заяви че идеята е децата да преминат на едносменен учебен режим, а за целта трябва да се разделят училищата, които обитават една и съща сграда.

"Така обаче този квартал, около автогарата ще остане без основно училище", казаха днес протестиращите.

Те смятат и че е трябвало да има допитване до жителите на квартала. В "Иван Рилски" има много деца от малцинствата и в неравностойно положение като в момента там учат около 260 деца.

В защита на училището, което тази година навършва един век, започна онлайн подписка, в която са се включили учители, бивши възпитаници и преподаватели, както и хора от страната и чужбина. В нея в момента има близо 1000 подписа. Същевременно от сегашния колектив на училището се разграничиха от организирания протест.