Регионалната библиотека във Варна въвежда за пръв път в страната електронни читателски карти, съобщи днес директорът на културната институция Радка Калчева. Те ще започнат да действат официално от понеделник, а системата ще бъде включена първо в Юношеския отдел на библиотеката.

Електронните карти могат да се ползват паралелно с пластичните, уточни Калчева. По думите й виртуалните са пригодени за всякакви мобилни устройства. Калчева допълни, че в бъдеще електронните услуги ще се разширят и библиотеката ще оформи специален отдел за поръчване на книги, библиографски справки и проверки по електронен път.

През този месец за 16-и път във Варна се провежда Маратон на четящите хора, като кулминацията на своеобразния празник на книгата ще бъде на 23 април, допълни Калчева. По думите й през тази година в четенията участват и много детски градини, училища, читалища и други институции от областта. Общият брой на местата, където ще хората ще покажат и дискутират любимите си книги, достига 80, допълни Калчева. Специално място в маратона ще заеме домът за стари хора "Гергана", където тази година ще бъдат четени авторски стихове.

На 23 април библиотеката ще представи и своето най-ново издание - сборникът "Споменът през поколенията и времето - Материали за историята на град Варна", каза още Калчева. Съставителите на уникалната книга са четирима. В сборника са представени материали, писани от бележити жители на града през 20-те години на миналия век, сред които архимандрит Инокентий и Карел Шкорпил.