На 160-та годишнина на две изобретения променили света - пощенската картичка и велосипеда, е посветена новата изложба на Регионалната библиотека във Варна. Експозицията е дело на Кристиана Димчева и Калина Михайлова.

Пощенската картичка е първата масова визуална медия, посочи Димчева. По думите й макар че днес тя вече е заменена от електронната комуникация, идеята на общуването си остава същата.

В България картичката навлиза 10 години след Освобождението, идва като пощенска карта - отворено писмо за кореспонденция, няколко години по-късно вече се появяват и изображенията на лицевата й страна. Първоначално идеята да се изпрати текст, който да стане публично достояние, е била смущаваща, но се взема решение, че това е допустимо, след като изпращачът е съгласен всички да видят мислите му, допълни Димчева.

Велосипедите у нас и в Европа навлизат по едно и също време, допълни Михайлова. В експозицията са представени първите варианти на колелото, които освен неудобни са били скъпи и тежки, без педали или спирачки. След появата му преди 160 години и подобренията, правени във времето, употребата на велосипедите става масово явление.

В началото е имало яростна съпротива жените да карат колело, разказа Михайлова. Дори са правени опити педалите да бъдат слагани от едната страна, за да седят "прилично" дамите. В изложбата са показани документални кадри на протест на студенти от Кеймбридж срещу приемането на жени в университета, който е символизиран с жена на велосипед.

Покрай навлизането на колелото настъпва революция и в дамското облекло. Отпадат корсетите, правят се варианти на поли и рокли, които позволяват да се обкрачва велосипеда.

В експозицията е включен и уникален пластмасов велосипед на Волво, собственост на колекционер-приятел на библиотеката. Идеята за този модел е на компанията "Волво". Тя обаче умира твърде бързо, защото колелото е нестабилно и тежко. От този модел са произведени едва около 30 000 броя, като най-много от тях са били ползвани на Карибите.