Над 12 часа без паспорт, храна и вода. Така варненската певица Анна Овчарова чакала да се намери начин да се прибере в България след професионалното си пътуване до Южна Африка. В момента жената е под карантина, но реши да сподели за премеждията си пред сайта Varna24. 

"През февруари се наложи да замина за Южна Африка-Йоханесбург, за да изпълня договор, сключен още през лятото на миналата година. Тогава още никой не подозираше, какво ще се случи на човечеството. В Йоханесбург, трябваше да подготвим с колегите ми (професионални танцьори и певци от цяла Европа) три спектакъла, за да ги изпълняваме в театъра на круизен кораб през идния сезон. Уви, след като бяхме под карантина и в същото време репетирахме усилено, компанията ни наложи да напуснем страната преди края на репетиционния срок, което за жалост беше точно в разгара на епидемията", започва разказа си Анна. 

Налага ѝ се да пътува през Етиопия и Турция до България.

"Казаха ми, че съм млада и няма никакъв проблем да преживея вируса, и със сигурност няма да умра... За мое съжаление, премеждията започнаха в Етиопия – на летището в Адис Абеба. Преди полета за Истанбул ми беше съобщено, че трябва да сляза от самолета. Така, в пълно невидение, бях свалена от полета за Истанбул, като ми съобщиха, че причината е затворените граници между Турция и България. Паспортът ми беше отнет без законна причина и бях отведена в зала с около 200 души от цял свят, с подобни на моя проблем. Често прекъсващата връзка с моите близки, които започнаха да звънят във външно министерство, за да съобщят за проблема, ме остави в огромен стрес и безпомощност", разказва Анна. 

От МВР и българското летище съобщават на българката,  че полетите от Истанбул не са спрени. В стрес и отчаяние минават 19 часа, през които Анна се моли за вниманието на служителите, които я оставят на изчакване. 

"През това време, близките ми, успяха да намерят директен полет до Париж, и от компанията за която работя ми, осигуриха билет, за да се прибера поне до Европа, защото нямаше как да остана в Етиопия без виза. Чаках в буферната зона на летището, пълна с крещящи хора, опитващи се да си помогнат, като мен. Не бях се хранила, нито пила вода през последните 12 часа. Междувременно служителите ми заявиха, че няма какво да правя във Франция, защото не съм с френско гражданство. Така, надеждите ми да "хвана" последния полет към Европа и Париж се изпаряваха с всеки изминал час", казва Анна.

Близките ѝ успяват да се свържат с външно министерство. Многократно им е съобщено, че консулът на България в Етиопия е в Адис Абеба и съдейства лично за ситуацията.

"Дадоха ми телефонен номер, за да му се обадя от личния си телефон. Когато успях да се свържа с въпросния представител на Република България, надеждата ми се изпари мигом, защото освен, че не ме успокои, този човек ми каза: " Много съжалявам, но е опасно да идвам на летището, защото то е затворено и е много опасно за мен и съм напълно безсилен да помогна". 

След отказа за помощ Анна е съкрушена, защото знае, че полетът за Париж е в 0:15ч. Има по-малко от два часа да намери изход.

"От друга страна консулът на Украйна беше на мястото и съдействаше на украински гражданин, който беше в същото положение като моето. Човекът беше възмутен от отношението на българския консул и не можеше да повярва, че помощ ми беше отказана. Помощ ми беше отказана от почти всеки, но въпреки всичко, очаквах потвърждение, че мога да бъда допусната до последният полет за Париж. Борбата ми да хвана полета и да получа паспорта си обратно продължи до 23:45, когато бях допусната като по чудо. В някаква безумна еуфория, успях да хвана полета за Париж, в последният половин час", разказва Овчарова след завръщането си. 

Тя споделя, че е прекарала 19 часа в опасна близост до заразата от COVID-19 - без сън, вода и храна. Ползвала интензивно дезинфектант, ръкавици и сменяла маските си на всеки 2-3 часа.

"Полетът беше пълен с пътници до максимума, като много от тях със симптоми на грип, кихаха, кашляха... След пристигането ми в Париж, багажът ми не се появи. Търсим го още. Трябваше да изчакам 24 часа до полета ми за София. Летището беше пусто и призрачно, както никога. Настаних се в хотел в очакване да стигна у дома и на 4-тото денонощие след заминаването ми от Йоханесбург, пристигнах! Изолирах се в карантина за 14 дни", казва Анна, която вече си е вкъщи.

"Проявявам половинчати симптоми и тръпна в очакване за да разбера, дали ще попадна в прегръдката на вируса или ще бъда помилвана от Господ, защото откакто съм в България се сблъсквам с жестоката действителност, че не мога да разчитам на съдействие от здравните власти. Бъдете отговорни и здрави!, казва в заключение Анна.