Състав на Апелативния съд реши да върне в ареста банковата служителка Невена Йорданова, обвинена в отклоняването на над 1.3 млн. лева от сметки на вложители, съобщиха от пресслужбата във Варна. Съдът постанови, че ако бъде пусната под домашен арест, както реши миналата седмица Окръжният съд в града, 38-годишната жена може да се укрие.

Магистратите потвърдиха и опасението на прокуратурата е, че обвиняемата може евентуално да се възползва от процесните суми, които все още не са открити.

Съдът посочи, че мотивите на защитата на Невена, че е с чисто съдебно минало не са достатъчни, за да бъде изменена мярката ѝ за неотклонение в по-лека. Съставът коментира, че не бива да се подценява процесуалната поведение на обвиняемата до момента, която сама в залата отново заяви, че е готова да съдейства напълно на разследването. Според съда престъплението, в което е обвинена Невена Йорданова, е тежко по смисъла на закона и предвиденото в него наказание е от 10 до 20 години затвор.

В залата адвокатите на банковата служителка заявиха, че са доволни от решението на Окръжния съд от миналата седмица да пусне клиентката им под домашен арест. Те посочиха, че протестирайки решението, от прокуратурата са си служили само с догадки и предположения, но с нито един безусловно обоснован факт. Защитата посочи, че безспорни факти са: чистото ѝ съдебно минало, пълното съдействие, което е оказала на разследването, както и това, че не се е укрила, когато е повикана да съдейства, въпреки че е имала два дни на свобода.

Самата Невена заяви пред съда, че няма средства в никакви банкови сметки и че е казала на всички от самото начало какво се е случило. Тя потвърди, че няма намерение да се укрие.