Варна ще вземе Благодатния огън от Гюргево, съобщи днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му се очаква делегацията да пристигне от Румъния около 23 часа в събота. Вечерното богослужение ще започне малко по-късно, а владиката ще излезе пред Катедралния храм да огласи Възкресението Христово около 23,55 ч.

В и пред храмовете ще има създадена организация за движението на миряните. По думите на митрополита в помещенията миряните трябва да са с маски. Миналата година хората бяха с лични предпазни средства и пред храма, каза още владиката и апелира и сега всеки да проявява съзнателност и да пази както себе си, така и останалите.

Митрополит Йоан допълни, че Благодатният огън ще бъде съхраняват и поддържан в Катедралата във Варна няколко дни, така че всички, които имат желание, ще могат да си вземат от него. Той допълни, че ремонтът на най-големия храм в епархията ще продължи вероятно до края на годината. В момента тече позлатяването на централния купол, а камбаните вече са сменени. Предстои да бъде стегнат покривът на Катедралата.