Ако до края на ноември собствениците на сградата на някогашната "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24 във Варна не започнат ремонта й, община Варна ще го извърши за собствена сметка, след което ще възстанови разходите си като ипотекира имота. Това каза главният архитект на града Виктор Бузев.

В началото на март т. г. стана известно, че архитектурното бюро "Фрибул" е изготвило проекта за "реставрация и адаптация" на сградата, която трябва да се превърне в офис център. Строителното разрешение за това е издадено също в началото на март т.г., но собствениците на постройката нямат намерение да я реставрират и са я обявили за продан.

Сградата на някогашната "Софийска банка", която се руши от години, е един от най-емблематичните архитектурни паметници във Варна. Тя е построена през 1922 година по проект на знаменития варненски архитект Дабко Дабков. Автор на великолепната статуя на фасадата, изобразяваща римския бог на търговците Меркурий, възседнал огромен орел, е дело на Кирил Шиваров.

Вижте снимки >>

Последният известен собственик на архитектурния паметник е дружеството "Оувърсийс девеломпмънт", в което с равни дялове участват двама гръцки граждани.