Варна посрещна 2019 година с бюджет от почти 498 000 милиона лева. Той е рекорден в историята на града и е втори по големина в страната след този на столицата. Варна ще разполага с близо 104 милиона лева повече спрямо 2018 година.

"Варна започва годината с добри новини. Рекорден бюджет от около 485 милиона лева, същевременно рекордно ниско ниво на безработицата в града", коментира кметът на града Иван Портних, цитиран от БНТ.

И през тази година сред основните приоритети на общината са образованието, утвърждаването на Варна като целогодишна туристическа дестинация, както и привличането на повече средства по европейски програми. Двойно е увеличен бюджетът за култура и спорт, като сумата е малко над 33 милиона лева. Допълнително финансиране ще бъде заделено за спортни събития, както и за изграждането на нова спортна инфраструктура и то в годината, в която Варна носи титлата Европейски град на спорта.

"Радвам се, че благодарение на активната ни работа по линия на европейските проекти и програми, благодарение на подкрепата на правителството и благодарение на по-добрата работа на администрацията, успяхме да осигурим такава макрорамка на бюджета, която не само да запази ударното темпо на обновление на града, което наложихме, но съща и да ускорим това темпо, защото Варна няма време за губене и този бюджет всъщност гарантира интензивното развитие на града ни в социално-икономическия живот. Естествено, и с ясни приоритети, в случая през тази година това е образованието. Около 1/3 от средствата са насочени към тази функция, защото вярваме, че младите образовани хора са истинският капитал на града ни и гаранция за доброто му развитие", каза още Портних.