В бюджета са заложени 1,2 милиона лева за снегопочистването на общината, като при нужда има възможност да бъдат осигурени още средства, съобщи зам.-кметът на Варна Христо Иванов на заседание за готовността за предстоящия зимен период.

Всички институции отчетоха, че подготовката за предстоящите месеци е приключила. Училищата, детските градини, яслите и социалните заведения са заредени с гориво, като е осигурена възможност и за алтернативно отопление. Осигурени са запаси от хранителни продукти за детските кухни и Домашния социален патронаж. Изготвени са списъци с пациентите на хемодиализа, за които при нужда ще бъде осигуряван специализиран транспорт до болниците.

Автобусите и тролейбусите на общинската фирма "Градски автотранспорт" са минали технически прегледи, оправени са и климатиците им. Енергоразпределителното дружество осигурява 50 дежурни екипа, които ще отговарят за отстраняването на аварии на територията на общината.

Вече са сключени договори с фирмите, които ще отговарят за снегопочистването в града, допълни Иванов. По думите му при влошаване на времето във всеки район трябва да работят по минимум 5 машини. Всички са снабдени с GPS-и, което ще позволи общината да плаща само за реално свършена работа, обобщи Иванов.