С концерти, спектакли за малки и големи и тържествена заря ще бъде честван Денят на Варна 15 август. Празникът започна със света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това бяха издигнати тържествено флаговете на България, Варна и Европейския съюз, предава БТА.

В богослужението бе обърнато специално внимание на ролята на семейството във възпитанието на децата и нуждата човешкото мислене да се приближава максимално до заветите на Исус. Митрополит Йоан благопожела на варненци и българите любовта на Божията майка, която да докосне всяко човешко сърце. Той отправи молитва към Дева Мария да закриля и запази всички християни от зло и беди и да дари мир на целия свят.

Началото на тържествата по случай Празника на Варна събра в Катедралния храм на града представители на местната и държавната власт, висши офицери, депутати, общественици. Да се помолят за здраве и благоденствие се събраха и много варненци и гости на града.

Празничната програма днес предвижда серия концерти, спектакли за малки и големи, ветроходна регата. В 20:00 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия. След това ще има концерт с участието на Георги Христов, Петя Буюклиева, Георги Шопов, ансамбъл "Варна". Половин час по-късно край фонтана на площад "Независимост" варненци и гостите на града ще бъдат поздравени с изпълнения на Симфоничния оркестър и солисти на Държавната опера под диригентството на Кръстин Настев.

Празничният концерт в свободната зона на пристанището е с начало 21:00 часа. Тогава на сцената ще излязат ди джей Фабрицио Паризи, рапърът 100 кила, група "СкандаУ" и румънската звезда Минели. Празникът ще завърши със заря от 23:00 часа.