4,2 милиона лева приходи от туристически данък очаква Община Варна. Това сочи разчетът на разходите по бюджета в морския град.

Повече от половината средства ще бъдат инвестирани в поддръжката и изграждането на зелени площи. Акцентът ще е върху озеленяването в районите "Одесос" и "Приморски"и в Аспаруховия парк, където има най-много туристи.

Следващата по размер сума е предвидена за организиране на събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма.

Предвидено е част от спортните и културни прояви във Варна да бъдат финансирани от туристическия данък.

Сред тях са Международният музикален фестивал Варненско лято, Международният фолклорен фестивал, културната програма в курортните комплекси, както и лекоатлетическият маратон Варна 2020, турнирът по плуване "Black Sea Cup", шампионат по тенис на корт от календара на ITF и БФТ.

Предвидено е и финансиране на два международни турнира по спортна гимнастика и ветроходство - "подгряващи" събития за европейските първенства по тези спортове, чийто домакин ще бъде Варна догодина. С общински средства Варна ще финансира и националните състезания "Най-добър млад хотелиер" и "Най-добър аниматор", националното изложение "Вино и храна" и традиционния Черноморски туристически форум.