Новият варненски храм "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" днес бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в деня, в който Църквата отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

На богослужението, което започна рано сутринта, присъстваха премиерът Бойко Борисов, представители на местната и на държавната власт, както и миряни.

Снимка: БТА

В словото си пред миряните Владиката припомни, че основният камък на храма е положен от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил през 2009 година. Митрополит Йоан изказа огромна благодарност на всички ктитори, дарители и спомоществователи на храма, както и на църковното настоятелство.

Снимка: БТА

Новата църква е първият от повече от 100 години построен голям храм във Варна. Тя ще разполага и с енорийския център за обучение на младежи.

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов присъства на освещаването на храма. намиращ се в един от най-оживените квартали на Варна.

"Над 1 млн. лв. осигурихме за доизграждането на църквата "Св. Прокопий Варненски" във Варна", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук.

Църквата има фасадно осветление, както и многофункционална сграда за социални и културни дейности - със зали за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети, допълни премиерът.

"Благодаря на Дядо Йоан, който ми връчи най-високия орден за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия - "Свети Апостол Андрей Първозвани", написа още Бойко Борисов в социалната мрежа.

Снимка: БТА

Преди това в Разград той изтъкна:

"Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност."

Той разгледа на място ремонта на църквата "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител" и реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в града.

"От 140 години не е строена църква в Разград", добави министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител". Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект е 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория "национално значение", а през 1973 г., с писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство, е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.