20 храста от традиционната българска роза Дамасцена, дарени от Община Варна, бяха засадени в Центъра за природа и образование за околната среда в Дордрехт от кмета на града Ваутер Колф и посланика на България в Нидерландия Константин Димитров, съобщават от община Варна.

Цифрата на розите е символична и е свързана с 20 годишнината от подписването на споразумението за партньорство между Варна и Дордрехт.

Нидерландският град пък изпрати 600 луковици на лалета като дар за морската столица, които бяха са засадени пред сградата на Община Варна.

Двете общини планират и други инициативи - през юни ще бъдат проведени тематични концерти, част от проекта "The Voyager", организиран от Bachfestival Дордрехт, ММФ "Варненско лято", Фондация Дордрехт-Варна и др.

За шоуто във Варна ще пристигне световноизвестният DJ Robert Nickson, който ще миксира български фолклор и електронна музика. Концертът в Дордрехт пък ще обедини съвременна музика с творби на Йохан Себастиан Бах.

Програмата предвижда да бъде проведен приятелски онлайн шахматен турнир между клубове от двата града. Традиционно плувци от Дордрехт се готвят да участват в плувния маратон "Галата - Варна", а млади спортисти от Варна ще се включват в плувни състезания на нидерландския град.