Кулинарна демонстрация направи популярният и обичан готвач Ути Бъчваров в рамките на пазара на родни биологични производители. Той демонстрира предимствата на родните биопродукти като приготви на място миди с бяло вино и девесил.

Повече от 20 родни български биопроизводители представиха продуктите си на жителите и гостите на Варна по време на организирания от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) пазар в Морската градина, съобщиха от  министерството.

Ути използва био производство за ястието, което наподобява паеля

Снимка: Булфото

Посетителите на изложението имали възможност да дегустират и да си закупят органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Продуктите са от доказани български производители, които са подкрепени от Програма за развитие на селските райони.

През 2008 г. броят на биологичните производители е бил едва 311, докато към 2018 г. техният брой е 6 600, заяви Елена Иванова, директор на дирекция "Развитие на селските райони" в МЗХГ.  Според нея това е показател за сериозния интерес към развитието на българското био производство. В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс - освен по отделната мярка 11 "Биологично земеделие", повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР, отбеляза Иванова.

Пазарът за биопродукти събра много хоравъв Варна

Снимка: Булфото