Варненският окръжен съд постави под домашен арест унгарски гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена през март 2019 г. в град Дебрецен, съобщиха днес от магистратурата. В родината си 62-годишният мъж, който е задържан на 16 февруари във Варна, има влязла в сила присъда от две години и 10 месеца "лишаване от свобода" за измама и мошеничество. Мярката за неотклонение на унгареца ще бъде валидна до приключване на производството по екстрадицията му, като контролът ще се реализира със средство за електронно наблюдение.

Унгарските съдебни власти са признали мъжа за виновен, че от март до юни 2010 г. предложил на няколко свои сънародници съдействие да изтеглят банкови кредити при изгодни лихви в България. За целта, обаче, било необходимо те да регистрират търговски дружества у нас и да го упълномощят да ги представлява. За услугите си мъжът искал различни по размер суми, но реално кредити не били теглени.

Според Окръжния съд във Варна, Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания, а наложената му мярка за неотклонение ще гарантира в достатъчна степен явяването му на делото, където ще се разгледа по същество искането на унгарските власти за екстрадицията му.

Определението може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна.