Необходимо е държавата да съдейства на туристически бранш, за да бъдат преодолени трудностите, възникнали заради разпространението на корона вируса, каза членът на УС на Варненската туристическа камара Стоян Маринов пред БТА.

Предложенията на сектора са посочени в специална декларация, изпратена до министър Николина Ангелкова. Документът е подкрепен и от Варненската асоциация на туристическите агенции и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Обявената от СЗО пандемия от COVID-19 оказва лавинообразно кризисно влияние върху българския бизнес, посочи Маринов. По думите му особено силно са засегнати малките и средни фирми.

Необходимо е най-вече по проблема да се говори отговорно, а не да се правят нелогични прогнози колко хора и къде ще умрат, посочи Маринов. По думите му записванията в момента клонят към нула, а някои потребители анулират резервирани пътувания дори за края на годината. Заради това много от малките туристически предприятия са на границата на своите финансови възможности, тъй като трябва да връщат пари за отказани резервации, обясни Маринов.

В декларацията си варненските браншови организации искат държавата да въведе период на облекчения за работодателите чрез разсрочване на предстоящи плащания за социални осигуровки за персонал, зает на трудов договор. Освен това те настояват министерството на туризма да проведе разговори с Асоциацията на банките, за да може фирмите, изпаднали в крайни финансови затруднения да получат разсрочване на кредитните си задължения.

През януари Световната организация по туризъм направи прогноза, че тази година ще има около 3-4 процента спад в сектора и пътуванията ще бъдат с около 50 милиона по-малко в сравнение с 2019 г., каза още Маринов. Според него в момента прогнозата за намалението в бранша е много по-сериозна.

Маринов допълни, че в момента всички представители на сектора по Северното Черноморие са в период на изчакване за назначаване на персонал. Липсват предварителни записвания на туристи. Тези, които вече са направени, са за около 50 на сто от легловата база. Хубавото е, че за сега няма много анулирания, каза Маринов.

Той допълни, че няма много откази от резервации и за предстоящите Великденски и майски празници. По традиция курортите по Северното Черноморие ще разчитат на гости от Румъния. Очакванията са да пристигнат около 10 000 туристи и е добре, че повечето от тях пътуват с личните си коли, а не със самолети, обобщи Маринов.