Туристи отменят резервациите си за почивка през юли заради предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това каза за "Радио Варна" заместник-председателят на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" Станислав Стоянов.

"Много от българските туристи планират своите почивки за месеците юли и август. Заради изборите на 11 юли обаче, много семейства изчакват. Поради тази причина подкрепихме идеята туристи да могат да упражнят правото си на вот от курорта, в който почиват", коментира Стоянов пред БНР.

От своя страна, собствениците на хотели трябва да удостоверят, че гражданите "живеят" в техния хотел.

"Хотелиерите са готови да съдействат. Все още обаче няма разрешение от ЦИК", поясни Станислав Стоянов и допълни, че засега няма туристи, изявили желание да гласуват на Златни пясъци.

Преди няколко седмици, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова каза, че това е възможно само ако гражданите се регистрират и посочат хотела, в който са настанени като свой настоящ адрес. Но това положение не беше уредено нормативно и възможността отпадна.  

Картината от Варна показва несъответствието между обещаните възможности за хората в отпуска в началото на предизборния месец и реалността.

634-ма души са подали заявление за гласуване по настоящ адрес в община Варна за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Сред тях няма резервирали нощувки в градските хотели и курортите край Варна. Срокът за вписване в избирателите списъци изтече на 26 юни. Така на практика настанените в хотели и къщи за гости във Варна в деня на вота, няма да могат да гласуват.

Подалите в срок заявления за регистрация по настоящ адрес, са собственици на имоти във Варна и в близките вилни зони.

Въпреки че туристите в хотелите и къщите за гости на практика няма да могат да гласуват, хотелиери са готови да съдействат и дават идея как да се реши този проблем.

"Най-хубаво е всеки национален курорт да има по една изборна секция с по една машина. Всеки си има уникално ЕГН, като го има, записва се под чертата в списъка. Идва, гласува и си заминава. Най-вероятно, който реши да почива, ще жертва участието си в изборите", предположи Атанас Карагеоргиев пред БНТ.

Млади семейства, които ще гласуват на 11 юли по настоящ адрес във Варна, имат и други притеснения.

"Трябва да се съобразява и друго, че записването по настоящ адрес евентуално би могло да има някакво отношение към точките, които се взимат за записване за деца в детски градини, за училища, защото евентуално по настоящ адрес се правят тези записвания", обясни председателят на РИК-Варна Велин Жеков.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес се отнася само за настоящите избори, така че хората могат да гласуват на следващи избори по постоянния си адрес, без да е нужно отписване от списъците във Варна.