4,5 милиона лева приходи от туристически данък за заложени в бюджета на Варна през тази година. Това стана ясно на днешното заседание на комисията "Туризъм, търговия и рекламна дейност" към местния парламент, на което беше одобрен разчетът на разходите по бюджета за 2019 г., финансирани с приходи от туристическия данък.

Общата рамка е в размер на 4,77 милиона лева, от които 271 000 са преходен остатък от миналата година. Почти половината от средствата, или 2,2 милиона лева, общината ще вложи в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината. От тях близо 2 милиона лева ще бъдат изразходвани за поддържане и изграждане на зелени площи. Със средства от туристическия налог ще се финансира също благоустрояването на терена до Юнашкия салон, както и ремонтът на фонтани и обществени чешми на територията на общината.

Знакови за града спортни и културни събития също ще бъдат подпомогнати със средства от събрания данък от туризма. 500 000лева ще отидат за провеждането на международната регата "Тол Шипс", а други 500 000 лева - за Международния музикален фестивал.

За организиране на събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма, са заложени 1,8 милиона лева. През тази година със средства от местната хазна ще се финансират: конкурсът "Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.", националният фестивал "Вино и храна", туристическото изложение "Турекспо дестинация Варна 2019", традиционният Черноморски туристически форум. За поредна година ще се организират празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с грозде в курорта "Св. св. Константин и Елена".

В рамките на заседанието стана ясно, че в списъка на 100-те национални туристически обекта на България вече са включени Аладжа манастир, Римски терми и парк-музей "Владислав Варненчик". Доскоро Варненска област беше представена от само два обекта - Регионалния исторически музей и Музея на мозайките в Девня, което предизвика недоволството на варненци.