От днес следобед ще заработи термокамерата на летището във Варна, която ще следи за пътници с повишена телесна температура, съобщиха от аеропорта и уточниха, че техниката се монтира в момента.

По-късно днес ръководството на летището ще има среща с представители на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, на която стане ясно дали ще се проверяват пасажерите от всички полети или от определени дестинации. Решението за това се взема от РЗИ, уточниха от летището.

Поставянето на термокамерата е защитна мярка срещу новия китайски коронавирус. Такава вече има на летищата в София и Бургас.

Термокамерата засича всички пътници от разстояние и определя точната температура, която имат пасажерите. Когато е над 37 градуса, на екрана цветът позеленява и става тъмнозелен. Тези с температура се отделят в специална стая, където попълват анкетна карта за състоянието им  и се извеждат от летището, като това не става през коридора, през който вървят останалите пътници, а пред друга врата. Осигурява се и санитарен автомобил, който ще отвежда болния до УМБАЛ "Св. Марина".