26 доброволци работят в момента към Доброволческото формирование към община Варна. По норматив за град като Варна трябва да са до 76 души. Това каза ръководителят на отряда Руси Русев пред Радио Варна. Той призовава всички хора, които имат желание да помагат, да се включат към отряда доброволци. Ще бъдат обучени в рамките на 1 година, за да участват пълноценно при нужда.

От този месец членовете на отряда помагат на медиците от "Бърза помощ" при пренасянето и транспортирането на трудноподвижни болни. Първият сигнал, на който се отзовават, е за транспортирането на жена от дома й до центъра по хемодиализа във Варна. Доброволците помагат когато в конкретен случай не може да се отзове втори медицински екип или такъв на службите на пожарна безопасност. Екипирани са с гащеризони, маски, шлемове и ръкавици и спазват всички мерки за безопасност при оказване на помощ.

По време на първата изолация много хора не можеха да излязат от дома си, за да си набавят необходими продукти и тогава тази работа поеха доброволците от отряда, разказа Руси Русев. Реагирали са на 7-8 повиквания на ден. Той посвещава голяма част от времето си на доброволен труд още от 2013 година. Днес е на 35 години и убеждението да помага на хората е още по-силно. Руси Русев е сред първите, които тръгват по магазини и аптеки да купуват продукти на възрастни хора в началото на ковид-пандемията.

Не се страхува, че може да се зарази с коронавирус, защото го е преболедувал скоро. Смята, че е нормално хората да се притесняват да не се заразят. Сред доброволците от отряда, обаче, няма голям страх от зараза. Всеки, който е станал доброволец е една идея по-безстрашен, споделя Русев.

След всяка доброволческа акция се усеща голямо удовлетворение сред отряда, раказва още той. Хората им благодарят, отправят им най-добри пожелания - да са здрави и да не спират да помагат. Това е нашата награда, казва още доброволецът.