70% от таксиметровите шофьори във Варна спират работа заради липсата на клиенти. Хората, които се възползват от услугите на бранша, са намалели с близо 90% и шофьорите не могат да покрият разходите за лизинг или наем на автомобилите си, както и таксите към таксиметровите централи.

Димчо Иванов и Емил Миланов от Варна са таксиметрови шофьори от близо 30 години. Въпреки дългогодишния си стаж такава криза в бранша виждат за първи път.

"Браншът загива! И няма да се възстанови, тъй като се говори за извънредно положение до май месец. До май месец няма да има нито един таксиметров шофьор, който да излезе на улицата, защото не можем да си плащаме сметките! Ако преди качвахме 30 човека, сега качваме 3,5 за цял ден", казва  таксиметровият шофьор Емил Миланов пред БНТ

Освен, че са на ръба на фалита, таксиметровите шофьори недоволстват, че клиентите често не спазват изискванията за безопасност.

"Влизат и все искат да седнат тука, на предна седалка, без маски...Вече просто ги насочваме да са отзад", казва Емил Миланов.

"Той не може да откаже на клиента и всъщност рискува живота си!", допълва Димчо Иванов.

Таксиметровите шофьори са убедени, че единствено с помощта на държавата браншът може да бъде спасен. В противен случай до месец всички работещи в него ще фалират.