Дрехата - произведение на изкуството, стана хит на второто издание на изложението за текстил и мода "TexTailor Expo" в Пловдив.

Десислава Веселинова - четвъртокурсничка в специалност "Мода и мениджмънт в модата" на Варненския свободен университет, създаде рокля, която разказва истории.

Снимка: Варненският свободен университет

В нея младата дизайнерка е вплела по неповторим начин послания от социалните мрежи и модата. Моделът - произведение на изкуството, бе представен на ревю по време на изложението за текстил и мода "TexTailor Expo" в Пловдив и веднага се превърна в хит сред модните среди и може да стане част от визията за следващото издание на форума, съобщиха от Варненския свободен университет.

"Днес младите хора се изразяват в социалните мрежи. Като дизайнер и творец реших, че моя визитка ще бъдат дрехите, които създавам. Ето защо силуетът на роклята е асиметричен, неограничаващ, несъвършен - с външни тропоски, с ципове и работни чертежи. Показва, че за красотата не е нужно съвършенство. Такива са и над 40-те послания по нея - някои смешни, други тъжни, а трети - провокиращи", сподели Деси, която от 2016 г. развива собствения си моден бранд "Азария".

В модното ревю, съпътстващо "TexTailor Expo", със свои модели се представиха студентите Росица Георгиева и Стела Димитрова, които също предизвикаха овациите на публиката.

Моделите на дипломантката Стела Димитрова участваха и в интерактивната бяла експозиция в ревю-зоната на Панаирната палата. На щанда на Варненския свободен университет бяха представени облекла на студенти от специалностите "Моден дизайн" и "Мода и мениджмънт в модата", вдъхновени от Шанел и изработени чрез редизайн на изделия от деним. Младите дизайнери от катедра "Изкуства" участваха в семинари за модни тенденции, маркетинг и рекламата и в работилниците на известния дизайнер Иван Донев.

Доц. д-р Капка Манасиева, ръководител на катедра "Изкуства" във ВСУ "Черноризец Храбър", представи магистърската програма "Дизайнерски практики в модната индустрия", която се фокусира върху подготовката на кадри за глобалната модна индустрия и трите най-изявени тенденции в развитието й: "Моделиране на облекло", "Устойчива мода" и "Стайлинг и концепции".

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" и специалност "Моден дизайн" отново защитиха качеството на образованието по моден дизайн в България, сподели доц. Манасиева. Тя добави още, че второто издание на изложението за текстил и мода е преминало на световно ниво