Уникална релефна карта показва всички забележителности от историческото ядро на Морската градина във Варна. Проектът е на 23-годишния студент Кристиян Иванов и включва 28 обекта и паметници на културата, обозначени и с надписи на брайлова азбука за хората със зрителни затруднения.

Бронзовата релефна карта бе поставена на входа на Морската градина край Слънчевия часовник. Проектът е финансиран от общинския фонд "Култура", от университета и лично от автора. Идеята е да помага на жителите и гостите на града, лесно да се ориентират в парка, да се запознаят с релефа на терена и с всички културни ценности по един уникален и атрактивен начин.

Вижте снимки >>

Кристиян Иванов учи архитектура във Варненския свободен университет.

Кристиян Иванов

Снимка: Bulphoto

Година и девет месеца той прави исторически и топографски проучвания, разработки и пластики, за да изработи модела. В него са включени Алеята на възрожденците, Природонаучният и Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът и Зоологическата градина. Месинговата карта е върху специален постамент с информация на български и английски език и на брайловата азбука.

Бронзовата рефелна карта бе открита в събота

Снимка: Bulphoto

"В България няма подобен релеф с такъв вид брайл и особено в световно ниво е много малко използвано", казва Кристиян Иванов пред БНТ.

Бронзовата рефелна карта се намира до Слънчевия часовник в Морската градина

Снимка: Bulphoto

"И фигурите на сградите са направени безупречно, надписите на Брайл, които показват кое какво е и цялото разположение, което отговаря на самата географска действителност. Такива карти съм виждала в други европейски градове, но те нямаха обозначения на Брайл", коментира и омбудсманът на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова.

Бронзовата рефелна карта се намира до Слънчевия часовник в Морската градина

Снимка: Bulphoto

Зеленината - наследство от Антон Новак, също е описана като отделен обект в картата, защото според Кристиян Иванов парковото изкуство в Морската градина е истински зелен музей.