Два автобуса на градския транспорт във Варна са със счупени стъкла, след като неизвестни лица по всяка вероятност са стреляли с въздушна пушка по тях. Инцидентите са станали през почивните дни на един от най-оживените булеварди в града. Полицията разледва случаите. За щастие пострадали няма.

Единият от шофьорите - Иван Иванов, разказа пред БНТ, че изпълнявал курс по линия 17 към центъра на града, когато в района на Спортната зала чул силен пукот. Веднага спрял автобуса и видял, че две от стъклата са счупени. Обадил на телефон 112.

"Ако имаше пътници, можеше да ударят някой пътник. То ни е страх да отворим прозореца. Не дай си Боже да ни ударят по време на движение, можем да направим беля, да блъснем автобуса и пътниците да пострадат", коментира Иван Иванов.

Това не е първият случай на посегателство върху автобуси на градския транспорт във Варна. През април неизвестни лица счупиха стъклата на четири от тях.

"Надявам се полицията да вземе сериозни мерки, защото това е много опасно. Представете си, че на седалката има дете, какво може да стане, ако го удари - каквото и да е камък или сачма",  каза изпълнителният директор на "Градски транспорт" ЕАД-Варна инж. Злати Златев.

Щетите за общинската фирма "Градски транспорт" са големи, защото всяко едно от стъклата струва около 2 хиляди лева. Ощетени са и пътниците, тъй като са повредени два от най-новите автобуси, доставени наскоро във Варна. И докато пристигнат стъклата от фирмата-производител в Полша, те ще бъдат заменени със стари.

Подобни инциденти със стрелба с въздушна пушка по превозни средства на градския транспорт имаше и София. Миналия месец имаше два такива инцидента срещу автобус и трамвай в квартал "Надежда".