От днес - 8 март, в университетската болница "Света Марина" във Варна се забранява плановият прием и операциите, съобщават от лечебното заведение.

Това се налага заради увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 в област Варна (над 200 на 100 000 души) и с оглед предприемане на своевременни мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Разрешено е извършването само на спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

В другата голяма болница във Варна - "Света Анна", все още не са спрени плановите операции, очаква се това да се случи до края на деня.

Здравните заведения подготвят COVID отделенията си да заработят на пълния си капацитет. В момента се сформират медицински екипи, както и набирането на допълнителен медицински персонал.

В болница "Света Анна" и болницата за активно лечение на онкологични заболявания във Варна свижданията са забранени от 1 година.

Нова пратка с ваксини на Pfizer/Biontech пристигна в България. Доставените дози са 21 600 - достатъчни за имунизирането на 10 530 души. Вече започна и тяхното разпределяне по Регионалните здравни инспекции в страната.

Очаква се всеки понеделник на март да идват същите по размер пратки от този препарат. До момента доставените в България дози от ваксината на Pfizer/Biontechса над 192 хил. дози.