Според сценарият на обучението самолет със 150 пътници се разбива на плажа. На мястото на инцидента се отзовават пожарната, военни водолази и Спешна помощ. Службите започват операция по издирване на оцелели и оказване на помощ. Спасителна акция тече и във водата, включително и с хеликоптер на военноморските сили. Търсят се отломки и черната кутия на самолета, докато се евакуират хора.

Снимка: Булфото

На брега пламва пожар и трябва да се изгради полеви център за помощ на пострадалите, а във водата има разлив на гориво, които трябва да бъде ограничен и събран.

Морската администрация и Гражданска авиация също се включиха в учението заедно с Червения кръст. Целта на учението беше да се подобри координацията между институциите и да се подобри реакцията на службите.

Снимка: Булфото

Учението обхваща действия на съставните части на Единната спасителна система по организиране, ръководство и взаимодействие на силите и средствата за търсене, спасяване и ликвидиране на последствията при авиационно произшествие на въздухоплавателно средство до воден обект, съобщава "Булфото".
Снимка: Булфото

Днес беше практическата част от учението на в района на плажна ивица на кв. "Аспарухово". В него ще участваха екипи: МВР, МТИТС, МО, МЗ, Община Варна, БЧК и др. Организатори са Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР и Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", в изпълнение на изисквания на Конвенцията за международното гражданско въздухоплаване, Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за защита при бедствия и Наредба № 12 на МТИТС.

На мястото на учението беше ръководството на МВР. Операцията приключи успешно и получи висока оценка.